Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Internationella stjärnor i Lasse Hallströms Viaplayfilm

Internationella stjärnor i Lasse Hallströms Viaplayfilm

  • Viaplay
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
05 oktober 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
05 oktober 2021

Om konstnären Himla af Klint

Arbetet med Lasse Hallströms nya storfilm "Hilma" är nu i full gång. Hilma af Klint spelas av Lena Olin och Tora Hallström och nu avslöjas ytterligare fyra namn på rollistan: Lily Cole, Catherine Chalk, Rebecca Calder och Maeve Dermody.

Nu börjar inspelningarna av NENT Groups kommande storsatsning Hilma – en film om den banbrytande svenska konstnären Hilma af Klint (1862-1944) skapad av vår hyllade regissör Lasse Hallström.

Hilma af Klint var en svensk pionjär inom abstrakt konst som först efter sin död har blivit erkänd och hyllad som en feministisk ikon. Lasse Hallströms fru, den världskända skådespelerskan Lena Olin och deras gemensamma dotter Tora Hallström spelar båda huvudrollen som Hilma af Klint i olika stadier av hennes liv. Nu avslöjas ytterligare fyra namn på rollistan.

De fyra väninnorna Anna Cassel, Mathilda Nilsson, Cornelia Cederberg och Sigrid Hedman bildade tillsammans med Hilma af Klint den spiritualistiska gruppen ”De fem” där kvinnorna utvecklade sin andlighet och sitt konstnärskap. De fem genomförde bland annat en mängd seanser tillsammans, och deras gemensamma spirituella resa förändrade Hilma af Klints konstuttryck i grunden. Bland annat hjälpte de fyra väninnorna Hilma att färdigställa hennes världskända tempelmålningar.

Slog igenom först nu

Himla
Foto: Jenny Drakenlind/Viaplay

I filmen kommer de fyra kvinnorna att spelas av Lily Cole (Snow White and the Huntsman) som Mathilda, Rebecca Calder (Love Me Do) som Cornelia, Maeve Dermody (The Beast Must Die) som Sigrid och Catherine Chalk (Hereafter) som Anna.

– Jag är överlycklig över att få jobba med Hilma, en film om världens första abstrakta konstnär och den banbrytande grupp kvinnor som hon utvecklade sitt arbete tillsammans med. ”De fem” utmanade alla gränser som fanns på den tiden och utforskade ämnen som spiritualitet, sexualitet och konst. Hilmas konst, som ett resultat av deras samarbete, skilde sig från allt som någonsin gjorts tidigare och satte tveklöst den konstnärliga agendan för ett sekel framåt. Det är en fascinerande historia att fördjupa sig i, och jag är så tacksam över chansen att få arbeta med Lasse vars arbete jag har beundrat så länge. Gilbert Grape är en av mina favoritfilmer någonsin, säger Lily Cole.

Hilma af Klint föddes i Stockholm och utvecklade ett abstrakt bildspråk redan 1906 – långt innan de manliga konstnärer som länge betraktats som föregångare till den abstrakta konsten på 1900-talet. Hilma förstod att hon var före sin tid, särskilt som kvinna, och därför visades verken inte upp under hennes livstid. Hon skrev i sitt testamente att de abstrakta verken inte får visas för allmänheten förrän tidigast tjugo år efter hennes död eftersom hon var övertygad om att omvärlden först då skulle förstå deras betydelse. De blev inte kända för en bred publik förrän för kring tio år sedan, och idag är hon en av våra mest kända konstnärer.

– Det känns underbart att få jobba i Sverige igen. Och jag är djupt tacksam för att NENT och Viaplay satsar så hundraprocentigt på den här filmen, som ju är ett hjärteprojekt för mig, både att få berätta Hilmas fantastiska livshistoria och möjligheten att få arbeta med Lena och Tora. Jag är väldigt glad för den underbara grupp unga skådespelare vi fått hit, fotograf Ragna Jorming är ett visuellt snille som det är en dröm att få arbeta tillsammans med och teamet från Litauen är det proffsigaste filmteam jag jobbat med, säger Lasse Hallström.

När Himla förväntas att ha premiär vet vi ännu inte. Här hittar du vår samlingssida med det senaste nytt på Viaplay!

NÄSTA ARTIKEL