Gulraiz Sharif rosade ungdomsroman Hör upp! blir Viaplayfilm

Gulraiz Sharif rosade ungdomsroman Hör upp! blir Viaplayfilm

  • Viaplay
Filmtopp
Uppdaterad kl. 13:07 | Publicerad 01 juli 2022 kl. 09:07

Inget sommarjobb, inga pengar, inget att göra.

Viaplay gör film av Gulraiz Sharif hyllade ungdomsbok "Hör upp!", om 15-årige norsk-pakistanske Mahmouds upplevelser ett sommarlov i Oslo.

15 år gamla norsk-pakistanske Mahmoud, spelad av Mohammed Ahmed, från Groruddalen har just gått ut grundskolan och är redo för två månaders sommarlov. Det enda problemet är att han inte har sommarjobb, pengar eller något alls att göra. När hans onkel, spelad av brittiske stjärnkomikern Asim Chaudry (People Just Do Nothing, The Sandman), kommer på besök från Pakistan måste Mahmoud ställa upp och visa honom vad Oslo har att erbjuda.

Samtidigt anförtror sig hans lillebror till honom med en djupt personlig hemlighet, något som ställer Mahmoud inför hans livs största utmaning när han försöker hålla ihop familjen och ta hand om sitt yngre syskon.

Intensiv och arg

Viaplay beskriver Hör upp! som en "intensiv, arg, politiisk, varm och generös film om identitet, klass och familj". Produktionsbolaget Motlys har redan inlett inspelningarna i Oslo, och projektet blir Kaveh Tehranis spelfilmsdebut som regissör. Han har redan gjort sig ett namn i norsk filmindustri med en serie kritikerrosade kortfilmer.

– Jag känner igen mig i detta att inte passa in i dagens Norge. Jag vill göra en film för alla som känner så. En film som kommer att engagera både de med och utan pakistanska rötter. Hör upp! ska bli ett modernt, rikt och underhållande porträtt av en härlig familj från östra Oslo. Filmen ska få lov att vara både kaxig och arg, avväpnande och generös, full av värme och kärlek, säger Kaveh Tehrani.

Huvudrollen spelas av Mohammed Ahmed, hans lillebror av Liza Haider, och hans onkel av Asim Chaudhry.

Baseras på hyllad bok

Historien baseras på Gulraiz Sharif hyllade bok med samma titel, som nominerats till ett flertal norska litteraturpriser. Boken är såld till flera länder, och är i nuläget översatt till danska och tyska.

– Gulraiz Sharifs roman var den mest lånade boken från Oslos Deichmanske bibliotek under 2021, något som visar dess fantastiska dragningskraft. Karaktärerna har flera lager och de teman som berörs är universella. Detta är en film för alla, och vi är stolta över att erbjuda den till Viaplays tittare i Norge och internationellt, tillsammans med ett enormt talangfullt kreativt team, säger Filippa Wallestam, EVP och Chief Content Officer.

"Hör upp!" förväntas att ha premiär på Viaplay under hösten 2023.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL