För hela ditt jävla liv – handbollsdokumentären finns nu på Viaplay

För hela ditt jävla liv – handbollsdokumentären finns nu på Viaplay

  • Viaplay
Filmtopp
29 december 2022 kl. 12:00

Återupplev magin från EM-guldet

Viaplay fortsätter att satsa på handboll och i dag, den 29 december, har handbollsdokumentären "För hela ditt jävla liv" landat på streamingtjänsten.

I två nyproducerade dokumentärfilmer får vi först återuppleva EM-guldet, för att i andra avsnittet följa uppladdningen inför vinterns hett emotsedda VM-turnering på hemmaplan.

De exklusiva sportproduktionerna bär namnet efter Jim Gottfridssons redan klassiska timeout-order – ”För hela ditt jävla liv", och har premiär i dag den 29 december respektive 5 januari.

Herrarnas handbollslandslag har äntligen klivit ut ur Bengan Boys skugga, och in i en ny gyllene era. Efter ett sensationellt VM-silver i Kairo 2021, följde förbundskapten Glenn Solberg upp med att leda sitt nya landslag till en bejublad EM-triumf i januari 2022, Sveriges första handbollsguld på 20 år. Men först efter mängder av smått osannolik dramatik och en rad redan klassiska ögonblick.

Det kanske allra största utspelades i ställningen 26-26 med 19 skälvande sekunder kvar på EM-finalen mot Spanien. Då tog Sverige time-out, och Jim Gottfridsson till orda. Med uppfordrande desperation i rösten skrek han ut ordern till lagkamraten Oscar Bergendahl som avslutades med…

– … för HELA DITT JÄVLA LIV håll han i ryggen, så får du den mellan benen.

Bevingade kraftord som fått ge namn åt Viaplay Sport Productions dokumentär i två delar.

Forskare förklarar bragden

Den första delen, som har Viaplaypremiär den 29 december (TV6, 11 januari), blickar tillbaka på EM-guldet med hjälp av exklusiva intervjuer med huvudpersonerna själva. Men för att förklara bragden tar Viaplay även hjälp av Gustav Almqvist, psykolog, doktor i ekonomi och forskare på Handelshögskolan i Stockholm.

– Jag kollar på sport på ett lite annorlunda sätt, jag vill veta vad hos spelarna som gjorde Sverige till Europamästare i januari 2022, och vilka detaljer som avgjorde. Hur det egentligen gick till när ett ständigt underskattat och dessutom codviddrabbat svenskt lag gick hela vägen till final, och i turneringens allra sista sekund avgjorde och vann EM-bucklan, säger Almqvist.

Hade till exempel inte Hampus Wanne satt sina 18 första straffar hade Sverige blivit utslaget redan i första gruppspelet. Och hade inte unge ersättaren Valter Chrintz hållit nerverna i styr mot Norge skulle EM-sagan tagit slut i huvudrundan.

– Det är nog första gången jag fattat hur stort det var, säger en märkbart rörd Chrintz.

I semifinalen mot Frankrike var det målvakten Andreas Palickas tur att spela hjälterollen när han växte ut till en formidabel vägg. Allt ledde fram till ögonblicket när Niclas Ekberg i finalens sista sekund stegade fram till straffkastlinjen för att avgöra.

– Det är därför man lagt ned alla timmar, för att få känna den känslan. Man representerar inte bara sig själv utan sitt land, säger Ekberg.

Unik inblick

I januari ges chansen att på nytt skriva idrottshistoria, och Viaplay har fått möjligheten att följa landslagets långa VM-uppladdning vilket skildras i del 2 som får premiär den 5 januari (TV6, 12 januari).

– Där följer jag Sveriges förberedelser inför VM på hemmaplan och ger tittaren en unik inblick i ledarteamets arbete med att skapa ett högpresterande lag i den yttersta världseliten och den psykologiska press som följer på att vara regerande mästare, säger Almqvist.

Den första matchen på vägen till mästerskapet, mot Polen i mars, ska också visa sig bli den assisterande förbundskaptenens sista. Under uppmärksammade former tvingades Martin Boquist lämna laget. I dokumentären får vi höra Solberg motivera sitt beslut, samt spelare reagera på beskedet.

Solberg vet hur svårt det är att vinna igen, men har bestämt sig för att bygga ett landslag som är stabilt i världstoppen över tid.

– Alla drömmer om att ta ett VM-guld. Herregud, att ta ett VM-guld på hemmaplan, det finns inget större, säger Palicka.

Nedräkningen till premiärmatchen mot Brasilien har börjat, och Viaplays dokumentärer är den perfekta uppladdningen. 

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL