Fler internationella stjärnor i Lasse Hallströms Hilma-film

Fler internationella stjärnor i Lasse Hallströms Hilma-film

  • Viaplay
Filmtopp
Uppdaterad kl. 12:07 | Publicerad 05 juli 2022 kl. 07:07
ANNONS
ANNONS

Kända från Game of Thrones och Stranger Things

Filmtopp kan först rapportera att en ytterligare rad internationella stjärnor finns i rollistan – och de är begeistrade över att vara en del av filmprojektet. Game of Thrones-stjärnorna Tom Wlaschiha och Jazzy de Lisser spelar två betydelsefulla roller i filmen om konstnären Hilma af Klint.

I höst är det premiär för Viaplays storfilm Hilma om den banbrytande svenska konstnären Hilma af Klint (1862-1944). Och det är minst sagt en familjeaffär där Lasse Hallström regisserar sin dotter Tora Hallström samt fru Lena Olin som spelar den yngre respektive äldre Hilma. Nu presenteras fler roller kring personerna som stod Hilma närmast.

Lena Olin
Lena Olin. Foto: Viaplay.

Skådespelaren Tom Wlaschiha (Game of Thrones, Stranger Things) spelar Rudolf Steiner, en österrikisk filosof och konstnär som grundade antroposofin och waldorfpedagogiken. Hilma af Klint fascinerades av hans filosofi och rörelse men han blev samtidigt något av en antagonist för henne. Hilma sökte hans bekräftelse under sin karriär, där hon skapade mer än tusen målningar, skisser och akvareller som revolutionerat måleriet. Men det var först mer än tjugo år efter sin död som Hilma af Klints verk upptäcktes och fick visas för världen. Återupptäckten av hennes verk anses vara den största konsthistoriska upptäckten under senare år.

En rolig och insiktsfull resa

– Steiners idéer och arbete har inte bara inspirerat den gåtfulla Hilma af Klint och hennes otroliga konst, men har också haft ett stort inflytande på oss än i dag. Att få utforska dessa människors livshistorier med Lasse och ensemblen har varit en väldigt rolig och insiktsfull resa, säger Tom Wlaschiha.

Den brittiska skådespelaren Jazzy de Lisser (Game of Thrones, Hurt by Paradise) spelar Thomasine Andersson, som var sköterska åt Hilma af Klints mamma och kom att bli Hilmas livskamrat. Tillsammans gjorde de många resor runtom i Europa.

– Det var ett privilegium att få ge liv åt denna historia om kvinnor som var väldigt långt före sin tid, säger Jazzy de Lisser.

Inför filminspelningen gjordes kopior av Hilma af Klints verk i autentisk storlek. Det är en av dessa, från sviten Målningarna till Templet, som skådespelarna porträtteras framför i nedanstående bilder:

Tom Wlaschiha
Tom Wlaschiha. Foto: Viaplay.
Hilma
Jazzy de Lisser. Foto: Viaplay.
 Jazzy de Lisser
Lily Cole. Foto: Viaplay.

– Jag är oerhört tacksam för att få jobba med Tom Wlaschiha i rollen som Rudolf Steiner. Steiner var en av de få män som Hilma verkligen såg upp till, och som var en stor auktoritet för Hilma, på gott och ont. Thomasine Andersson var Hilmas livspartner på senare år, hennes hjälpreda och sekreterare, hon organiserade Hilmas arbete, översatte hennes dokument till tyska, följde henne på alla hennes resor. Jazzy de Lisser spelar henne med ett alldeles autentiskt tonfall, säger Lasse Hallström.

Ytterligare namn i rollistan som redan presenterats är förutom Tora Hallström och Lena Olin även Lily Cole, Catherine Chalk, Rebecca Calder, Maeve Dermody, Anna Björk, Adam Lundgren, Martin Wallström och Jens Hultén.

Långfilmen Hilma släpps senare i höst på bio och exklusivt på Viaplay. Filmen produceras av Helena Danielsson, Lasse Hallström och Sigurjon Sighvatsson. Produktionsbolag är Viaplay Studios Sweden. Exekutiv producent på Viaplay Group är Josephine Genetay.

Mer läsning:

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL