Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Då kommer The American Runestone säsong 2

Då kommer The American Runestone säsong 2

  • Viaplay
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
13 oktober 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
13 oktober 2020

"Många nya saker kommer upp till ytan."

Nu fortsätter Hollywoodstjärnan Peter Stormare sin jakt på sanningen om The Kensington Runestone. Den 8 november släpps andra säsongen av dokumentärserien "The American Runestone" på Viaplay med sex avsnitt.

I juni var det säsongspremiär på Viaplay för The American Runestone – dokumentärserien där Hollywoodstjärnan Peter Stormare vill ta reda på sanningen om den omdebatterade runstenen The Kensington Runestone. Redan nu är Peter tillbaka med en andra säsong där han fortsätter sin resa tillsammans med bundsförvanten Elroy Balgaard.

– Elroy och jag är väldigt stolta och glada att säsong två har premiär snart och att vi får fortsätta söka sanningen om Kensingtonstenen, eftersom säsong ett gav oss många ledtrådar, säger Peter Stormare.

The Kensington Runestone hittades på svenskenOlof Öhmansägor i USA år 1898 och på stenen står det att den är rest av nordbor år 1362 – över ett sekel innanChristofer Columbusska ha upptäckt Amerika. Olof Öhman, som kommer från grannbyn till Peter Stormares hemby i Hälsingland, blev snabbt anklagad för förfalskning. Något som skulle påverka resten av hans liv.

Mer läsning: 

Filmtopps intervju med Peter Stormare om runstenen som förändrade hans liv

Peter Stormare menar att runstenen har talat till honom och att han ser det som sitt kall att ta reda på vem som placerade den där. Med sig på resan har han amatörarkeologen och Minnesotabon Elroy Balgaard som delar hans fascination för The Kensington Runestone. 

Säsongen inleds med att Peter och Elroy drar igång en arkeologisk utgrävning, baserad på upptäckterna från den första säsongen, i jakt på nya bevis. Allt visar sig vara mer komplext än de har räknat med och flera nya frågor väcks.

– Många nya saker kommer upp till ytan – även bokstavligt talat eftersom vi ju drar igång en arkeologisk utgrävning på platsen där stenen hittades. Det var en enorm resa att få vara med på. Olof Öhman är oskyldig, det är nu en odiskutabel sanning, säger Peter Stormare

The American Runestone produceras av Peter Stormares produktionsbolag Viking Brothers Entertainment med Peter Stormare och Glenn Lund som regissörer. Producenter är Nina Lund och Mando Stathi.

Alla sex avsnitt publiceras på Viaplay den 8 november

För fler nyheter --> Scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL