Då kommer Nere – Viaplys nya norska originalserie

Då kommer Nere – Viaplays nya norska originalserie

  • Viaplay
Filmtopp
Uppdaterad 07 augusti 2022 kl. 16:08 | Publicerad 05 augusti 2022 kl. 14:08

"Smärtsamma, nära och pinsamma möten"

En tragisk olycka förändrar livet totalt för huvudpersonen i Viaplays nya originalserie Nere, som har premiär i höst. Bakom serien står ett stjärnspäckat team av serieskapare, producenter och regissörer.

I Viaplays nya mörka dramakomedi Nere möter tittarna Fanny (Maria Austgulen). En ung kvinna som lever ett vanligt liv i stan. En natt råkar hon ut för en trafikolycka som vänder hennes liv upp och ned. Hon blir förlamad från midjan och nedåt, medan hennes bästa vän Kurt omkommer. På några få sekunder har hela hennes liv förändrats. Samtidigt som Fanny måste hantera sin nya livssituation, lever hon med en stor inre sorg.

Bakom serien står Tina Rygh, som tidigare arbetat som manusförfattare på serier som Sigurd får inte ligga, Basic bitch och Kära landsmän. Med Nere gör hon sin debut som serieskapare.

– Jag ville göra en serie om människor i en krissituation. Det ger en bra utgångspunkt för smärtsamma, nära och pinsamma möten mellan människor. Men Fanny uppfyller inte normen för hur man ska vara som sörjande, hon struntar totalt i vad som har hänt, men kommer samtidigt inte ifrån det faktum att det är hon som sitter på den stora elefanten i rummet. Det är såklart otroligt kul att Viaplay såg samma komiska och tragiska potential i den här historien, säger Tina Rygh.

"Roligt, igenkännbart och utmanande"

Foto: Viaplay.

För Fanny är inte det värsta med det nya livet att hon aldrig kan gå igen, utan att hon tvingas umgås med människor hon helst vill undvika. Allt hon vill är att flytta tillbaka till lägenheten på fjärde våningen och leva sitt gamla liv.

– Fanny är kvick, rolig och direkt. Hon har gjort sig själv osårbar genom att isolera sig från allt och alla som kan komma henne nära. Att få spela Fanny har helt enkelt varit en höjdpunkt i livet, säger huvudpersonen Maria Austgulen.

Regissör för Nere är Siri Seljeseth, som tidigare har skapat och spelat huvudrollen i den framgångsrika serien Unga och lovande på NRK.

Nere ger en anspråkslös och lite sentimental framställning av svår tematik, men med en speciell glimt i ögat. Det är roligt och igenkännbart, samtidigt som det utmanar vårt perspektiv på svåra saker i livet, som sorg, skuld och ensamhet. Serien är "konstig" i ordets allra bästa mening, och den vågar vara lite annorlunda, precis som huvudpersonen Fanny, säger Siri Seljeseth.

Dramachefen på Viaplay Norge, Tanya Nanette Badendyck, är otroligt glad över att äntligen kunna presentera Nere för Viaplays tittare:

– Bakom serien står otroligt skickligt team som skapat en pärla av den här historien. Det är intressant, annorlunda och befriande osentimentalt. Huvudrollen Fanny har en underbar ironisk distans till allt som händer omkring henne, men hon har också en beundransvärd livsvilja som gör att man hejar på henne. Jag ser verkligen fram emot premiären i höst, säger Badendyck.

"Nere" består av sex avsnitt på 25 minuter och har premiär på Viaplay hösten 2022.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL