Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Cell 8 är Viaplays uppföljare till Box 21

Cell 8 är Viaplays uppföljare till Box 21

  • Viaplay
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
21 oktober 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
21 oktober 2021

Nästa originalserie på Roslund & Hellströms böcker

"Cell 8" är en mångbottnad historia om dödsstraff, hämnd och det sociala arvet. Viaplay och Miso Film har rättigheterna till filmatiseringen av fyra av författarduons böcker, och detta blir den andra boken som filmas efter Box 21, som hade premiär 2019. Cell 8 har premiär 2022.

I berättelsen blir en man gripen för misshandel på en Finlandsfärja. Mannen heter John Swartz, en person som inte bara borde vara död, utan som också har en personlig relation till polisinspektör Mariana Hermansson, spelad av Mimosa Willamo. När Mariana och hennes chef Ewert Grens (Leonard Terfelt) börja nysta i mysteriet med John visar sig trådarna snart leta sig både upp till de högsta politiska sfärerna, såväl som över Atlanten, till en man som är besatt av tanken på att få upprättelse för sin dotters död. Mariana Hermansson kommer att stå i centrum, och hennes jakt på sanningen bakom den mystiske John Swartz.

 Cell 8, som hette Edward Finnigans Upprättelse som bok, var alltid ett av mina och Börges älsklingsbarn. Crime och thriller och samhällsbild på en gång. Att nu se den omvandlad till tv-serie, en annan tolkning av andra ögon, är som att vara med när det där älsklingsbarnet växer upp, säger Anders Roslund.

– Jag har längtat efter att få komma tillbaka till den här rollen, som ju var den första inspelningen för mig som sköts upp på grund av corona. Jag gillade verkligen boken, och när jag sen läste manuset gillade jag den ännu mer, eftersom rollen är specialskriven för mig. Cell 8 handlar inte bara om att göra rätt som polis, det handlar också om att göra rätt som människa. Dödstraff är en svår och viktig fråga att diskutera. Som Europé känns det absurt att någon kan dömas till döden, och det är ännu hemskare att veta att människor avrättas här och nu, medan vi pratar, säger Mimosa Willamo.

LÄS MER: Filmtips och serietips på Viaplay

Cell 8 är i linje med Viaplays ambition att utmana internationellt

Med sin kompromisslösa realism baserad på djup research blev Roslund & Hellström snabbt Sveriges mest kritikerrosade och bästsäljande kriminalförfattare. Idag är de översatta till 36 språk och säljs över hela världen. Cell 8 (Edward Finnigans upprättelse) är deras tredje gemensamma roman om en grupp svenska poliser ledda av kriminalkommissarie Ewert Grens.

– Roslund & Hellströms böcker har förmågan att sätta fingret på brännande heta samtidsfrågor som traffickingens mörka verklighet i Box 21, och dödsstraffets moraliska avgrund i Cell 8, något som har fått miljontals människor över hela världen att läsa dem. Med sina internationella framgångar ligger böckerna helt i linje med Viaplays ambition att bli en internationell streamingutmanare, och nu är det skönt att vi äntligen kan fortsätta med en ny säsong i serien, säger Filippa Wallestam, EVP och Chief Content Officer på NENT Group.

"Cell 8" består av sex avsnitt och produceras av Miso Film. Serien regisseras av Johan Brisinger (Tjockare än vatten, Dirigenten) och produceras av Rachel Bodros Wolgers (Jag kommer hem igen till jul) och Karl Fredrik Ulfung (Box 21, 438 dagar). Manusförfattare är Dennis Magnusson. Exekutiv producent på NENT Group är Jon Petersson. Internationell distributör är Fremantle International.

 

NÄSTA ARTIKEL