Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Alba August i Orca

Bornebuschs Viaplay-film ORCA får biopremiär 30 oktober

  • Viaplay
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
31 augusti 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
31 augusti 2020

Du orkar väl se Orca på bio?

Svenska biobesökare får chansen att uppleva Josephine Bornebuschs nya Viaplay-original "ORCA" först av alla. Långfilmen får sin urpremiär på utvalda svenska biografer 30 oktober. Den 13 november har ORCA premiär på Viaplay. ORCA är en film om kärlek, intimitet och hur vi hanterar livets största frågor när vi tvingas hålla alla kontakter på distans.

ORCA är Josephine Bornebuschs andra Viaplay-original, efter Kristallen-prisade dramaserien Älska mig där den andra säsongen har premiär 13 september. Bara två månader senare har hennes nya långfilm ORCA premiär på NENT Groups streamingtjänst Viaplay. Men nu är det också klart att ORCA kommer visas på utvalda biografer den 30 oktober, två veckor innan den går upp på Viaplay.

– Det är ju en långfilm, så det är klart att den ska gå på bio också! Att ha en film som går upp på bio i dessa tider känns så klart speciellt, men eftersom den går upp så kort efter på Viaplay så kan ju publiken själv välja hur och var de vill se filmen, så det är ju perfekt, säger Bornebusch.

Idén till ORCA fick Bornebusch när inspelningarna av det romantiska countrydramat Harmonica pausades på grund av pandemin. ORCA är ett stjärnspäckat drama om kärlek, saknad och intimitet i den sociala distanseringens tidevarv. Via skärmar får vi följa ett antal människor som konfronteras med livets svåraste frågor samtidigt som de tvingas att isolera sig. Hur hanterar vi behov av närhet, felaktiga livsval, trasiga relationer, ensamhet och en mammas sista önskan, utan att få vara nära varandra? Titeln ORCA anspelar på att just orka men är också det latinska namnet för späckhuggare, som anses vara ett av världens mest sociala djur.

Josephine Bornebusch i "Orca". Foto: NENT Group.
Josephine Bornebusch i "Orca". Foto: NENT Group.

För att kunna genomföra inspelningarna av ORCA jobbade Bornebusch med ett minimalt inspelningsteam och endast en skådespelare åt gången, som agerade ensam utan motspelare. Regissör och filmteam följde tydliga rutiner för att minimera smittrisk.

I ORCAs rollbesättning ser vi bland andra Johan Rheborg, Alba August, Gustav Lindh, Marie Göranzon, Joel Spira, Vera Vitali, Erik Johansson, Peter Andersson, Rebecka Josephson och Tova Magnusson.

Johan Rheborg i "Orca". Foto: NENT Group.
Johan Rheborg i "Orca". Foto: NENT Group.

– Jag är otroligt imponerad över hur Josephine lyckades samla en stor del av Sveriges skådespelarelit på så kort tid till denna gripande och otroligt aktuella berättelse. ORCA berör och kommer att ge många av oss en och annan tankeställare om hur lätt det kan vara att glömma bort hur viktigt det är att vårda sina relationer med de som står en närmast, säger Filippa Wallestam, EVP och Chief Content Officer på NENT Group.

ORCA bygger på en originalidé av Josephine Bornebusch, som förutom att regissera och spela huvudrollen, också skrivit manus tillsammans med Gustav A.K. Järvstad. ORCA produceras av Sofie Palage på Warner Bros. International Television Production Sverige. Filmen distribueras till svenska biografer av Lucky Dogs.

Marie Göranzon i "Orca". Foto: NENT Group.
Marie Göranzon i "Orca". Foto: NENT Group.
Gustav Lindh i "Orca". Foto: NENT Group.
Gustav Lindh i "Orca". Foto: NENT Group.
Alba August i "Orca". Foto: NENT Group.
Alba August i "Orca". Foto: NENT Group.

För fler nyheter --> Scrolla vidare!