Nu på bio

Det senaste på biofronten!

HUSS

5 nya Irene Huss-filmer till Viaplay

  • Viaplay
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
19 februari 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
19 februari 2021

Premiär den 19 mars.

Nu gör Irene Huss plats på krimscenen – för sin dotter. I nya Viaplay-originalet "Huss" får vi följa Irene Huss dotter Katarina i fem helt nya långfilmer. Första filmen har premiär på Viaplay 19 mars, och därefter släpps en film i veckan. Här är den första teasern.

Irene Huss – som är baserad på Helene Turstens böcker – är en svensk krimklassiker och totalt har tolv filmer gjorts mellan 2007 och 2011 om kriminalinspektören från Göteborg.

Recension: Huss: Aspiranterna (2021)

Nu kommer fem helt nya filmer där Irenes dotter Katarina Huss, spelad av Karin Franz-Körlof (Vår tid är nu, Blå ögon) tar över huvudrollen. Den första filmen har premiär 19 mars på Viaplay och därefter släpps en ny film i veckan.

– Huss ger en ganska mörk bild av polisarbetet, jag upplever att filmerna inte är förskönande och det var det som lockade mig med manuset. För mig personligen är krim en helt ny genre och rollen skiljer sig från allt jag tidigare gjort. Nu ser jag fram emot premiären och hoppas att tittarna kommer uppskatta filmerna, säger Karin-Franz Körlof.

Katarina Huss är en ambitiös, nyutexaminerad polis som snabbt dras in i en snårig härva av korruption och svek. Hon har en komplicerad relation till sin mamma Irene (Kajsa Ernst)  – inte minst eftersom Irene är missnöjd med dotterns yrkesval. Varje film kretsar runt ett nytt spännande brottsfall, medan vi får följa hur relationerna mellan karaktärerna utvecklas genom alla filmer.

Andra namn i rollistan är bland andra Filip Berg, Kardo Razzazi, Victor Ståhl Segerhagen och Anders Berg. Filmerna utspelar sig i Göteborg där de även spelats in. Premiärveckan börjar med filmen Aspiranterna, veckan efter kommer filmen Korrigeringen och därefter Gisslan, Sveket och Kravallerna

– Det känns fantastiskt att kunna erbjuda tittarna hela fem nya långfilmer av nordisk kvalitetskrim. Huss är en nagelbitare från början till slut där du är lika spänd på utgången i de olika brottsfallen som på hur relationerna karaktärerna emellan utvecklar sig, säger Filippa Wallestam, EVP och Chief Content Officer på NENT Group.

Huvudregissör för Huss-filmerna är Jörgen Bergmark (Beck, Gråzon) och regisserar gör även Annika Appelin (En del av mitt hjärta, Bron, Tisdagsklubben). Producent är Daniel Gylling (Rebecka Martinsson, Wallander BBC) på produktionsbolaget Yellow Bird.

MER LÄSNING: 140+ filmer på SVT Play i vår!

NÄSTA ARTIKEL