Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Viaplay gör stor dokumentär om Liv Ullman

Viaplay gör dokumentärserie om Liv Ullman

  • Viaplay
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
29 mars 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
29 mars 2022

Liv Ullman: The Road Less Travelled släpps senare i år

Liv Ullman gjort sig känd över hela världen som skådespelare, regissör, manusförfattare och aktivist. Nu ska hennes liv bli dokumentär på Viaplay. Nu pågår inspelningarna av "Liv Ullman: The Road Less Travelled" som har premiär senare i år.

I helgen belönades Liv Ullman med en Honorary Oscar, eller en heders-Oscar, för hennes många bidrag till den internationella filmindustrin. Hon tog emot priset tillsammans med superstjärnor som Samuel L. Jackson, Danny Glover och Elaine May. Det råder inga tvivel om att Ullman, som idag är 83 år gammal, har en unik karriär att se tillbaka på. Den vill Viaplay nu berätta om i form av en dokumentärserie.

Regissör Dheeraj Akolkar vill genom samtal och arkivmaterial berätta historien om Ullman och människorna hon har mött på vägen, valen hon har gjort och vilka vägar som återstår att utforska. Under fredagskvällen följde han henne på nära håll i Los Angeles när hon tog emot sin heders-Oscar.

– Liv Ullman tackade ja till att medverka i den här dokumentären mot bakgrunden att hon har sett några av Dheeraj Akolkars tidigare dokumentärfilmer som hon har stor respekt för. En film om Munch, en annan film om orätten som begicks mot barn som föddes under kriget med norsk mor och tysk far, och hon har dessutom själv medverkat i en av hans dokumentärfilmer om Ingmar Bergman, säger producenten Hege Christensen.

Ullman har utöver sin heders-Oscar fått två nomineringar i karriären, för Jan Troells Utvandrarna och Bergmans Ansikte mot ansikte. Hon är framför allt känd för de många filmer hon gjorde tillsammans med just Bergman. En annan höjdpunkt var då hon prydde omslaget på TIME Magazine.

"Stolta över att få berätta Livs unika historia"

Liv Ullman: The Road Less Travelled är precis den typ av historier som streamingtjänsten Viaplay vill berätta för en global publik, berättar Filippa Wallestam på NENT Group:

– Liv Ullman har trollbundit människor över hela världen med sin enastående talang framför och bakom kameran, och genom sitt stora engagemang som aktivist. Vi är stolta att vi nu får möjlighet att berätta Livs unika historia, som passar perfekt in i vår strategi att ta fantastiska nordiska berättelser till en global publik.

Dokumentärserien produceras av Teddy TV och förväntas ha premiär senare under 2022 på Viaplay. Producenter är Kaare Hersoug och Hege Christensen, regissör är Dheeraj Akolkar och exektutiv producent på NENT Group är Une Søreide.

MER LÄSNING:

NÄSTA ARTIKEL