Valter Skarsgård hyllar Börje Salming: ”Helt tagen av hans historia”

Valter Skarsgård hyllar Börje Salming: ”Helt tagen av hans historia”

Axel Diedrichs
15 november 2023 kl. 18:11

Filmtopp möter Valter Skarsgård

Inför premiären av Viaplays "Börje – The Journey of a Legend" har Filmtopp intervjuat huvudrollsinnehavaren Valter Skarsgård om att spela Börje Salming.

Valter Skarsgård hyllar Börje Salming: ”Helt tagen av hans historia”
Valter Skarsgård (höger) som Börje Salming. Foto: Viaplay.

Den 19 november är det premiär för Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend, där Valter Skarsgård tar sig an rollen som hockeylegendaren Börje Salming.

Processen från idé till färdig serie har varit ett mångårigt projekt och under produktionens gång fick Valter Skarsgård flertalet gånger chansen att möta personen han skulle porträttera. Rollen fick dessutom en extra tyngd när Börje Salming insjuknade i nervsjukdomen ALS och avled för knappt ett år sedan.

Inför premiären av Börje – The Journey of a Legend fick Filmtopp chansen att intervjua Valter Skarsgård om den utmanande rollen och relationen till just Börje.

Valter Skarsgård om relationen till Börje Salming: ”Helt tagen av hans historia”

När Filmtopp intervjuar Valter Skarsgård minns han tillbaka på stunderna då han fick chansen att träffa Börje Salming. Till en början handlade mötena om en fascination av Börjes livshistoria, men mot slutskedet när han var sjuk fick de en helt annan betydelse.

– Det var väldigt olika upplevelser de gångerna som jag träffade honom. Första gången var jag bara helt tagen av hans historia. Sen framöver var varje möte och samtal en fortsatt chans för mig att bygga karaktären. Man pushades mer och mer in i vad den här rollen skulle betyda. Men det som betydde mest för mig var de sista gångerna vi sågs när han var ganska sjuk. Att få dela de stunderna med honom kort innan han gick bort, berättar Valter.

Valter Skarsgård hyllar Börje Salming: ”Helt tagen av hans historia”
Foto: Viaplay.

Vad säger man när frågan kommer om man vill spela Börje Salming?

– Jag började med att säga att jag inte kan åka skridskor. Men de sa att det var lugnt. Efter det tog jag ett samtal med Amir (Chamdin, regissör) och direkt efter sa jag till min agent att jag gör vad som än krävs för att det här ska bli av. Jag måste få göra den här rollen. De hade bestämt sig redan då. Börje hade gått ut och sagt "that's our guy". När de två år senare började med manus och grejer drog jag igång med att hockey och fysträning.

Fick Börje se något av det ni spelade in?

– Inget färdigt, men de klippte ihop en intern liten trailer till honom för att han skulle få se så mycket material som möjligt. Tydligen satt han och kollade på den på repeat.

Det måste vara det finaste betyget man kan få?

– För mig var det viktigaste vad Börje skulle tycka. Sen när han gick bort skiftades mitt fokus till hans familj och vad de skulle tycka. De har varit väldigt viktiga för mig genom hela den här resan. Jag hoppas att de kan se det här och då se Börje.

I slutändan ledde de där mötena mellan Valter Skarsgård och Börje Salming inte bara till fina minnen, utan även till verktyg som skulle resultera i vad som sannolikt är Valters bästa rollprestation hittills i karriären.

NÄSTA ARTIKEL