Benny Andersson öppnar för Mamma Mia 3

Vad händer med Mamma Mia 3 – blir det mer ABBA-musik på vita duken?

Filmtopp
Uppdaterad 31 augusti 2023 kl. 06:43 | Publicerad 30 augusti 2023 kl. 16:00

Stjärnorna är öppna för fortsättning

År 2008 kom den första "Mamma Mia!"-filmen. Tio år senare var det dags för "Mamma Mia! Here We Go Again". De två filmerna, som gör avstamp i ABBA:s ikoniska låtskatt, blev framgångsrika och det har länge ryktats om en tredje film. Med vad är statusen för "Mamma Mia! 3" egentligen?

Den senaste veckan har det skrivits flitigt om att ABBA:s Agnetha Fältskog gör comeback som soloartist – en glädjande nyhet för alla fans av det ikoniska svenska bandet. En annan nyhet, som många fans håller utkik efter men som lyser med sin frånvaro, är den om att Mamma Mia! 3 har fått grönt ljus.

Ända sedan Mamma Mia! Here We Go Again (2018) – filmen som följde upp Mamma Mia! (2008) – har det tisslats och tasslats om ännu en film. Redan 2020 kunde vi rapportera om uppgifter som påstod att utvecklingen av en tredje film redan var igång. Sedan dess har uppdateringarna dessvärre varit relativt få och sporadiska.

Med det i åtanke har vi gjort ett försök att reda ut vad som händer med den efterlängtade, tredje Mamma Mia!-filmen.

Vad händer med Mamma Mia 3 – blir det mer ABBA-musik på vita duken?
Foto: Universal.

Vad händer med Mamma Mia 3? Stjärnorna vill göra filmen

Det har som sagt pratats om en tredje Mamma Mia-film i flera år, och ryktena är allt annat tagna ur luften. Enligt producenten Judy Craymer arbetades det med att driva igång arbetet med filmen när pandemin kom i vägen, men även då var planerna på att fullända trilogin i allra högsta grad levande.

– Det var menat att jag skulle driva på den tredje filmen, men så fastnade jag i COVID-dimman. Jag tror fortfarande att publiken en vacker dag kommer att få se en tredje film, som du förstår är det tanken att vi ska göra en trilogi. Jag vet att Universal vill att jag ska genomföra den, sa Craymer häromåret.

Sedan dess har statusen för filmen varit oklar, men förra året började ryktesspridningen ta fart igen, och stjärnor som Amanda Seyfried och Pierce Brosnan har uttryckt en önskan om att få göra filmen.

– Jag vill inte vänta tio år till. Vi borde göra den innan jag fyller 40, sa Seyfried till Variety förra året.

Blir det mer ABBA-musik på vita duken?
Foto: Universal.

Några månader därefter var det dags för Ol Parker, regissören av den andra filmen, att ge nytt hopp åt alla som väntar på en tredje film. Parker sa i en intervju med Screenrant att Craymer alltjämt hade en plan på att göra film nummer tre:

– Judy Craymer, geniet bakom musikalen och de första två filmerna, har alltid planerat för att det ska bli en trilogi. Det är allt jag kan säga. Den första genererade enorma intäkter och jag tycker att vi fick ihop en ansenlig summa med. Jag vet att det finns en hunger för en trea och jag vet att hon har en plan.

Sakta men säkert har projektet med Mamma Mia! 3 fått ytterligare en gnutta vind i seglet under 2023. Pierce Brosnan uttryckte exempelvis i en intervju i maj med E News att han var öppen för en fortsättning, och ombad Meryl Streep att hopp på projektet också.

Ungefär i samma veva uttalade sig Craymer återigen om projektets status:

– Det finns en berättelse där, och jag tycker att Meryl borde komma tillbaka, och om manuset känns rätt tror jag också att hon skulle göra det, för hon älskade verkligen att spela Donna, sa Craymer till Deadline i maj.

Arbetet med "Mamma Mia! 3" och ytterligare magiska musikalnummer baserade på ABBA:s musik rör sig framåt ytterst långsamt – men samtidigt vägrar tanken på en tredje film att ge med sig. Med Seyfried, Brosnan och eventuellt Streep ombord på projektet finns det fortfarande all anledning att hoppas på ännu en film. Med det sagt lär det dröja några år tills den i så fall skulle få se dagens ljus.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL