Oscarsnominerade Bob Rafelson död - arbetade med Stellan Skarsgård

Oscarsnominerade Bob Rafelson död - arbetade med Stellan Skarsgård

Filmtopp
25 juli 2022 kl. 10:07
ANNONS
ANNONS

Gjorde hyllade Jack Nicholson-filmen

Regissören, manusförfattaren och producenten Bob Rafelson är död. Låg bakom fyrfaldigt Oscarsnominerade "Five Easy Pieces" med Jack Nicholson i huvudrollen.

Bob Rafelson, en av grundarna för filmvågen Nya Hollywood, är död rapporterar IndieWire. Med sitt hyllade och fyrfaldigt Oscarsnominerade drama Five Easy Pieces (1971), var han en av dem som hjälpte till att cementera Jack Nicholson som en stjärna. För filmen nominerades Rafelson för Bästa film och Bästa manus och Nicholson för Bästa manliga huvudroll.

Jack Nicholson om höjdpunkten i sin karriär
Jack Nicholson och Peter Fonda i "Easy Riders". Foto: Columbia Pictures.

Många samarbeten med Jack Nicholson

Men Five Easy Pieces var inte den enda filmen Rafelson och Nicholson arbetade på tillsammans. Rafelson producerade även kultfilmen Easy Riders (1969) som landade Nicholson sin första Oscarsnoninering. Dessutom producerade han Peter Bogdanovichs åttafaldigt Oscarsnominerade mästerverk Den sista föreställningen (1971), som vann i kategorierna Bästa manliga biroll och Bästa kvinnliga biroll.

Rafgelson fortsatte att arbeta med Nicholson och regisserade honom i filmerna Kungen av Marvin Gardens (1972), Postmannen ringer alltid två gånger (1982), Par i trubbel (1992) och Blood & Wine (1996).

No Good Deed
Milla Jovovich och Stellan Skarsgård i "No Good Deed". Foto: Columbia Pictures.

Stellan Skarsgård i sista filmen

Hans sista film som regissör var thrillern No Good Deed (2002) med skådespelare som Samuel L. Jackson, Milla Jovovich och Stellan Skarsgård i huvudrollerna.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL