Skulle Beck-stjärnorna våga lösa ett mord på riktigt? Filmtopp frågar

Skulle Beck-stjärnorna våga lösa ett mord på riktigt? Filmtopp frågar

  • TV4 Play
Eric Diedrichs
10 december 2023 kl. 10:12

En mördare går lös – vilka ska rädda oss?

Tänk om en seriemördare som kopierar morden i Beck-filmerna gick lös, vem skulle hjälpa oss då? Kanske skådespelarna som faktiskt har övat i år för detta? Filmtopp frågar!

Stockholm, en mörk vinternatt. En fjärde kropp hittas och denna gången med en kaffefläckad lapp med bokstaven "K" häftad mot pannan. Först var det "B", sen "E", sen "C" och nu "K". Allt pekar på det, sambandet går inte längre att ignorera…

"B.E.C.K." en akronym för "Becks Egen Copycat Killer".

En BECK-besatt seriemördare härjar fritt och kopierar morden från Beck-filmerna. Vem kan polischefen ringa för att rädda oss? Vilka besitter sådan kunskap om Beck-filmerna och deras natur att de skulle kunna lösa fallet? Skådespelarna såklart. Alla år av filminspelningar, alla otaliga manussidor. Allt har i själva verket varit en förberedelse för det här.

Kristofer Hivju
Kristofer Hivju i ett samtal med Filmtopp. Foto: Filmtopp Int.

Beck-stjärnorna vill inte ta sig an uppdraget

Filmtopp har frågat några av skådespelarna om de skulle ta sig an fallet eller inte. Svaren är varierande och tyvärr inte särskilt betryggande för Stockholmsborna.

Kristofer Hivju, som spelar polisen Steinar, tycker att det hade varit ett spännande uppdrag, men bara som konsult säger han i en intervju med FIlmtopp.

– Man har ju plockat upp en del genom åren och jag hade nog åtminstone för en stund trott att jag visste vad jag höll på med. Det hade varit spännande att ha fått uppdraget som konsult, men det är klart att vi har olika samhällsfunktioner här i världen. Polisen ska göra polisens arbete och vi ska låtsas att vi är poliser, det är en stor skillnad, skrattar norrbaggen.

Efteråt pratar vi med Martin Wallström, som spelar Josef, och Valter Skarsgård, som spelar Vilhelm. De vill inte heller ta sig an uppdraget.

VALTER: Jag är inte riktigt med i Beck-gruppen riktigt så jag vet inte om jag hade varit rätt person att knäcka de här fallen [skrattar], det känns som att det är rimligare att polischefen hade ringt Martin Wallström istället, som har gjort det här i några år.

MARTIN: Jag är så harig privat. Josef Eriksson hade säkert gjort det gladeligen, men jag själv är mer orangea kuvertet och "det är en dag i morgon". Men Kristofer [Hivju] och Peter [Haber] hade kunnat göra det, de har min välsignelse. Lös det grabbar!

Johanna Nordström löser Beck-morden
Johanna Nordström är redo att ta sig an den stora uppgiften. Foto: TIllman

In kliver Sveriges främsta Beck-expert

När vi berättar att Hivju kan tänka sig att vara "konsult" skrattar de gott. Men hoppet är inte över, ty det finns en ytterligare Beck-expert som kan frälsa oss ifrån ondo. Komikern Johanna Nordström har många gånger pratat om hur mycket hon älskar Beck.

– Gud, jag hade tagit jobbet på en sekund. Jag hade sprungit från lägenheten. Jag hade absolut tagit med mig Peter Haber, han åker rätt in. Jag tycker att Martin Wallström har varit väldigt bra i de senaste Beck-filmerna, han kan få följa med. Sen så har vi ju Micke P. som garanterat får följa med. Frågan kommer ställas och han kommer antagligen att tacka nej. Nu har jag bara valt killar, men jag skulle nog ta Maria Lundqvist också, hon hade gjort det jävligt bra.

Du skulle alltså ta med dessa om det skedde mord på riktigt?

– [Skrattar] jag tar ju bara folk som jag har sett. Jag har ingen aning om vilka som är bra på riktigt. Jag gymmar vid polishuset, men jag vet ju inte vad de heter. Vem har Becks roll i Stockholm?

Så där har ni det, svart på vitt. Hjälp oss Johanna Nordström, du är vårt enda hopp. Här hittar du hela vår intervju med Valter Skarsgård och Martin Wallström.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL