Renées Brygga affischbild

Renées brygga: Jan Eliasson fick en get och förolämpade Saddam Hussein

  • TV4 Play
23 januari 2024 kl. 19:30

Diplomatlivet ledde till både roliga och obehagliga minnen

Tre nya gäster träffar Renée Nyberg på hennes brygga. De talar om deras karriärer och ger livsanekdoter. Framför allt har föregående diplomaten Jan Eliasson några intressanta historier att dela med sig av. Anja Pärsson får vissa sina skickligheter inom snickeri när hon bygger en hundkoja och Linnea Henriksson pratar om Idol-tiden och hennes karriär som artist.

I den vackra miljön av Stockholms skärgård fortsätter programledaren Renée Nyberg att föra djupa samtal med diverse gäster. Denna gång gästar före detta Idol-deltagaren Linnea Henriksson, som efter sin tid i tv-rutan har blomstrat med sin musikkarriär. Skidstjärnan Anja Pärson är också med och hon pratar bland annat om sin relation med frun Filippa Rådin och sin bonusfamilj. Hon bygger även en hundkoja åt bryggans egen hund, Charlie.

Sist men inte minst gästar även Jan Eliasson, en pensionerad diplomat som har jobbat som både utrikesminister och varit ordförande för FN. Han delar med sig om rädslorna och hur han hanterade dem i sina aktiva år som diplomat utomlands.

Anja Pärson i Renées Brygga
Händiga Anja fick i uppgift att bygga en hundkoja under sitt samtal med Renée. Foto: TV4.

Tacka aldrig nej till en gåva – få med geten på helikoptern

Under dagens första måltid, frukostmackorna som Anja generöst tog med sig, minns Jan en händelse som visade vilka kulturkrockar som kan ske när man förhandlar som diplomat.

Under en förhandling om eldupphör som slutade positivt ville en stam ge Jan en lite annorlunda avskedsgåva. När han skulle kliva ombord en helikopter tillbaka kom de nämligen med en livs levande get att ge honom.

Helikopterpiloten ville inte ha med den ombord, men Jan visste innebörden av att tacka nej till en sådan gåva och lyckades till slut övertala piloten. Geten, som klarade av den säkert omtumlande flygresan, gav han sedan till ett flyktingläger där den blev älskad av barnen och fick namnet Jan. 

Jan Eliasson i Renées Brygga
Jan kunde skratta åt den obehagliga händelsen på Renées Brygga. Foto: TV4.

Lämnade ett avskedsbrev till sin fru efter att ha förolämpat Saddam Hussein

Men alla Jans historier är inte lika lustiga som en get på en helikopter. Han minns tillbaka till när han råkade smått förolämpa Iraks diktator Saddam Hussein vid ett tillfälle. Han skulle sedan resa med helikopter, vilket för diktatorn var ett klassiskt sätt att bli av med fiender. Jan blev såpass orolig att han överlämnade ett avskedsbrev till sin fru via den svenska ambassaden.

Han skrattar åt anekdoten på bryggan, men beskriver det som en riktigt obehaglig händelse.

Så, att inte förolämpa en diktator och att alltid övertala en pilot att ta med sig en get var några råd Jan Eliasson gav oss i dagens avsnitt. Linnea och Anja ger också goda insikter på livet, bland annat hur parterapi kan vara en stor hjälp i relationer, så det här avsnittet bör man inte missa.

Följ “Renées Brygga” på TV4 och TV4 Play.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL