Premiär för Sveriges mästerkock 2024 - så var första avsnittet

Premiär för Sveriges mästerkock 2024 - så var första avsnittet

  • TV4 Play
10 januari 2024 kl. 21:01

Nu är vi igång!

Egen slaktad älgfilé, bränt pitabröd och quiz är bara några få saker som bjuds på i premiären av "Sveriges mästerkock" 2024.

Nya hemmakockar visar upp sina färdigheter i köket i den första omgången av auditions för Sveriges mästerkock 2024. Juryn tar del av flera fantastiska och några mindre bra rätter. De får även chansen att träna hjärnmusklerna när en deltagare utmanar med ett personligt quiz. Det kommer även ett nytt tillägg i år med "räddar vidare-förklädet", vilket ger en jurymedlem möjligheten att rädda en kock från att inte gå vidare om de själva ser potential.

Hanna Welander i Sveriges Mästerkock 2024
Hannah kan inte annat än le stort när hennes idol Tom Sjöstedt berömmer hennes maträtt. Foto: TV4.

Premiär för Sveriges mästerkock 2024 - så var första avsnittet

I det första avsnittet av årets säsong av Sveriges mästerkock visar en ny skara hemmakockar upp sina färdigheter för juryn i den första rundan av auditions. Juryn, bestående av Tommy MyllymäkiTom Sjöstedt och Mischa Billing dömer kockarna enskilt så endast två ja krävs för att gå vidare. Men i år har det även lagts till en twist. Jurymedlemmarna har nämligen möjligheten att ge bort ett ‘räddar vidare’-förkläde, vilket innebär att om en deltagare får två nej kan en jurymedlem själv rädda den deltagaren med det speciella förklädet. Detta ger plats för att flera deltagare kan få en extra chans i år. Hemmakockarna från runtom i Sverige samlades i Täby för att uppspelta visa upp sina bästa rätter i hopp om det efterlängtade förklädet och en chans att gå vidare till den riktiga tävlingen.

Juryn blir quizzade och ett bekant ansikte dyker upp igen

Först ut kom Tom Sjöstedts största fan Hanna Welander. Efter att ha blivit starstruck från att möta sin idol imponerade Hanna hela juryn med sin fänkåls ravioli och fick därmed det första förklädet av säsongen. En veteran inom mästerkockstävlingar kom sedan fram i form av Alica Andersson som tidigare har medverkat i en säsong av Sveriges yngsta mästerkock. Nu är 19-åringen tillbaka för att visa att hon kan hålla måttet även i den vuxna tävlingen, vilket hon bevisligen kan när hon får tre ja från juryn för sin marulksrätt. Men att imponera hela juryn är ingen självklarhet vilket deltagaren Karl Malmborg Brandell snabbt blir varse om. Hans personliga quizfrågor för juryn underhöll men hans lammyterfilé gick inte ända hem. Däremot såg Tom potential i Karls rätt och gav honom säsongens första ‘räddar vidare'- förkläde.

En hemmakock lagar påsris i sin audition för Sveriges Mästerkock
Påsris går inte riktigt hem hos juryn. Foto: TV4.

Kockarna måste visa upp sina bästa rätter, färdigpaketerat ris räcker inte till ett förkläde

Deltagarna fortsätter att bjuda på bland annat brända pitabröd och ris tillagat i plastpåsar, något som inte riktigt är vad juryn är ute efter hos sina mästerkockar. Flera kockar kommer och går utan förkläde men någon som juryn blir intresserade av att se mer från är jägaren Lucas Eriksson som tog med sitt eget älgkött att laga. Hans älgfilérätt med råraka och kantarellsås är mer husmanskostlig än vad juryn är van vid men smakerna talade för sig själva.

– Om du får fler ja så är det spännande att se om du kan laga annat än vilt också, sa en förväntansfull Tommy Myllymäki om att få prova på mer rätter från Lucas.

Med kanske den fridfullaste attityden från alla av hemmakockarna tar Lucas glatt emot ett förkläde med ett enat ja från juryn. Auditions för Sveriges mästerkock kommer att fortsätta i nästa avsnitt men vi har redan fått se flera imponerande rätter av diverse hemmakockar. Tillsammans med varderas unika personligheter utlovas ännu en intressant säsong med aptitretande kreationer som kommer att vara spännande att följa.

“Sveriges mästerkock” 2024 har premiär i dag, onsdagen den 10 januari, på TV4 och TV4 Play.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL