Premiär för Leif GW och vargen – så var första avsnittet

Premiär för Leif GW och vargen – så var första avsnittet

  • TV4 Play
Moa  Andersson
Uppdaterad kl. 08:11 | Publicerad 19 november 2023 kl. 08:11

Vargjakten är en kontroversiell fråga – väcker starka känslor

Nu är det premiär för den stora brottsexpert Leif GW Perssons nya program på TV4, en dokumentär om den stora vargdebatten i Sverige.

I den här dokumentärserien går Leif GW Persson till botten med alla konflikter kring den svenska vargen. Återintroduktionen av vargen i Sverige har lett till delade åsikter, på ena sidan de som värnar om vargens existens och rätt till fritt rörelserum och på andra sidan de som ser på vargen som ett skadedjur som gör större skada än nytta.

Leif GW och vargen
Vargjakten är en kontroversiell fråga. Foto: TV4

GW om vargjakten: "En kontroversiell fråga"

Leif GW Persson berättar att jakt är en kontroversiell fråga. I januari 2023 inleddes en rekordstor licensjakt på varg i mellan-Sverige och man fick nämligen ett tillstånd att fälla 75 vargar. Detta motsvarar ungefär 15 procent av den totala vargstammen. Men jakten på varg väcker starka känslor och delar landet i två läger.

– Och när jakten blir som mest kontroversiell är naturligtvis i de lägen där det handlar om djur som dels är sällsynta och som har funnits här i landet i urminnes tider och som egentligen inte har något materiellt värde. Det är ju inte så att de på något vis hotar vår existens, berättar GW. 

Av denna anledning väcker jakten på varg upp mycket känslor och enligt GW är detta en orsak till varför jaken är så kontroversiell. Enligt honom hittar man "varg-kramarna" i städerna och "varg-hatarna" på landsbygden, frågan är en stor vattendelare. 

Leif GW Persson
Leif GW Persson. Foto: TV4

Leif GW Persson lyser med sin närvaro på TV4

Under en längre period medverkade inte profilen Leif GW Persson i Nyhetsmorgon och det ryktades om att han var på väg bort från TV4 i samband med kanalens besparingsprogram. I slutet av september lyste han med sin frånvaro i programmet på tisdagar och söndagar, men nu är han aktuell med nya dokumentärserien.

Tack och bock för det, ännu är vi inte klara med GW:s stora expertis. I programmet får vi möta andra personer utöver GW som är extremt insatta i ämnet, och det kantas av lärorik information, vacker natur och kanske viktigast av allt – vargen.

"Leif GW och vargen" har visas i dag den 19 november på TV4 Play och i morgon 20 november kl. 20.00 på TV4.

NÄSTA ARTIKEL