När deltagarna spådde Erik Nivas framtid i Farmen: ”Måste bli nåt stort”

När deltagarna spådde Erik Nivas framtid i Farmen: ”Måste bli nåt stort”

  • TV4 Play
Axel Diedrichs
14 februari 2024 kl. 12:02

Vi minns en av programmets mest spännande deltagare

Sveriges mest kreddiga sportjournalist Erik Niva medverkade i Farmens första säsong. Redan då fick många upp ögonen för hans förmåga att formulera sig.

I samband med Qristina Ribohns bortgång förra veckan valde TV4 att lägga ut den första säsongen av programmet på TV4 Play. I samma säsong medverkade ingen mindre än Erik Niva som då var en tjugo år gammal mediestudent. Trots att han bara medverkade i elva avsnitt gjorde han störst avtryck i den första säsongen av vad som kom att bli en av Sveriges mest populära dokusåpor, och som är det än i dag. 

När deltagarna spådde Erik Nivas framtid i Farmen: ”Måste bli nåt stort”
Erik Niva med vännerna Henrik och Johanna. Foto: TV4.

När deltagarna spådde Erik Nivas framtid i Farmen: ”Måste bli nåt stort”

Eriks förfall i Farmen skulle komma betydligt tidigare än vad någon hade velat. Han blev utvald till förstakämpe och valde då att tävla mot den person han gillade mest, ett muskelknippe vid namn Henrik, för att det var han som Erik helst skulle vilja förlora mot. När det visade sig att de skulle duellera i en styrketävling valde Erik att göra en läggmatch.

– Inga superlativ i världen skulle jag vilja säga kan beskriva den bild jag har av Erik. Det kommer att bli ett stort hål efter honom, säger deltagaren och vännen Johanna i programmet om Erik.

– Jag trodde inte att jag skulle ha några som helst problem med att lämna Farmen för jag kom hit med inställningen att jag absolut inte skulle utveckla några relationer, för jag hade räknat med elva idioter men riktigt så var det inte. De flesta visade sig vara trevliga. Att de blev ledsna när jag skulle lämna värmde, så det kommer nog att bli mitt starkaste minne härifrån, säger Erik i programmet om sin medverkan.

Många fler än Johanna hann se en storhet i Erik, och efter hans uttåg började de att spekulera i vad som skulle hända honom härnäst.

– Är han inte alls intresserad av politik så man har en chans att se honom där? Offentligt alltså, säger en medan någon annan fyller på:

– Han skulle vara ypperlig för det. 

– Det är verkligen en sån kille som man undrar vart han kommer ta vägen. Han kommer recensera skivor på Feber inom ett halvår, säger en annan.

Andra deltagare konstaterar att "han måste bli nåt stort". 

Det blev varken någon politiker eller stor musikkritiker av Erik Niva, men han kom att bli Sveriges mest respekterade sportjournalist som sedan många år tillbaka skrivit fotbollskrönikor på Aftonbladet och därtill suttit i Viaplays Premier League-studio. Än i dag är han deras tveklöst mest älskade expert. Det ska också nämnas att han driver en av Sveriges största fotbollspoddar, When We Were Kings, som djupdyker ned i historien hos olika spelare och lag från specifika eror, så nog förvaltade Niva uppmärksamheten som pekades på honom väl. 

Vad gäller Erik Nivas musikintresse så är det fortfarande något han brinner för. Förutom att han går på en hel del konserter med framför allt svenska indieband, så lägger han årligen ut sin spellista med de bästa låtarna från från den perioden. 

– Årets viktigaste publicering är alltid den som redogör för årets bästa musik, skrev han senast han publicerade en årslista på Instagram.

När deltagarna spådde Erik Nivas framtid i Farmen: ”Måste bli nåt stort”
Foto: TV4.

Fejkade alltihopa

Under sin tid på farmen Erik gjorde en stor grej av att han var vegan, vilket onekligen stack ut i mängden. På bästa sändningstid satte han en stor fråga i fokus hos de svenska hushållen.

– Jag tror inte att någon kommer att kunna ta över Eriks roll, det går inte med hans verbala förmåga och slagfärdighet. Men jag tror att många kommer kanske försöka ta över hans roll som djurskyddare, säger Johanna.

– Min syn på veganism har absolut inte förändrats här på Farmen. Jag tycker fortfarande att människan klarar sig alldeles utmärkt utan att dra nytta av andra djur. Jag hoppas att vissa andra personers syn på veganism har förändrats, säger Erik.

Men det är väldokumenterat, och bekräftat av Erik själv, att han inte alls var vegan vid tiden han spelade in programmet. Inte heller var han straight edge och höll sig borta från alkohol och droger. I själva verket var allting fejkat, för att han ville ta ifrån produktionsbolagen bakom den tidens såpor makten och bevisa att de inte nödvändigtvis kan få alla deltagare dit de vill.

– Jag tycker att produktionsbolag manipulerar sanningen i så kallat dokumenterande såpor bortom all verklighet. Jag har bevisat att även deltagarna kan göra det, skriver Erik Niva i en krönika på Aftonbladet från 2001 där han förklarar hur han bluffade sig genom Farmen.

Du som vill se om Erik Nivas säsong i "Farmen" kan göra det nu på TV4 och TV4 Play.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL