Lasse Holm hånar låten Bert Karlsson erbjöd Carola innan "Främling"

Lasse Holm hånar låten Bert Karlsson erbjöd Carola innan "Främling"

  • TV4 Play
Axel Diedrichs
Uppdaterad 11 september 2023 kl. 06:38 | Publicerad 10 september 2023 kl. 16:00

Rolig anekdot tas upp i "Vilket liv!"

När Carola Häggkvist hyllas i "Vilket liv!" med Renée Nyberg kan inte Lasse Holm sluta skratta åt att Bert Karlsson erbjöd henne schlagerlåten "Gubben i lådan" innan hon gjorde brakhiten "Främling".

I dag skulle TV4 ha sänt Lasse Berghagens avsnitt av Vilket liv! men på grund av att han är inlagd på sjukhus väljer man att flytta på programmet. I stället sänder man i dag avsnittet med Carola Häggkvists liv och karriär i fokus. I en sekvens där vännen och låtskrivaren Lasse Holm medverkar kommer det på tal om när Carola tackade nej till att göra schlagerlåten Gubben i lådan, som hon erbjöds av Bert Karlsson, för att istället göra Främling. Då kan Lasse inte hålla sig från att garva loss. 

Lasse Holm hånar låten Bert Karlsson erbjöd Carola innan "Främling"
Foto: TV4.

Lasse Holm hånar låten Bert Karlsson erbjöd Carola innan "Främling"

Sex miljoner svenskar såg Carola vinna Melodifestivalen 1983. Debutalbumet Främling som släpptes samma år slog rekord i flest sålda svenska album genom tiderna. Men saker och ting hade kunnat bli annorlunda om Bert Karlsson fått som han ville, att hon skulle ställa upp i tävlingen med Gubben i lådan. Han hade nämligen upptäckt Carola i Hylands barnhörna och genast velat knyta henne till sig.

– Jag hann knappt komma av [scenen] innan studiovärdinnan sa att jag hade telefon. Men var försiktig sa hon, för det är en Bert Karlsson. Jag kände inte till honom då men det första han sa var att han ville skriva kontrakt med mig, säger Carola och berättar hur viktigt det var att hon tackade nej till att sjunga Gubben i lådan, som sägs ha varit tänkt till Melodifestivalen 1982, året innan hon skulle vinna med Främling

– Det var en låt som var förfärlig, säger Lasse Holm och får hela Oscarsteatern att spricka upp i skratt. 

– Ja, den var hemsk, fortsätter han och garvar bredvid en Carola som verkar smått paff över hans frispråkighet.

Var själv med och skrev låten

Lasse Holm må håna Gubben i lådan men man kan tycka att han har mandat till att göra det eftersom han själv faktiskt varit med och skrivit den. Låten kom som bekant att spelas in, 1984, men med Kikki Danielsson som sångare. Den gick då bättre än vad Holm själv kanske hade trott, och när man summerar Danielssons karriär brukar den nämnas som en av hennes bästa låtar.

Holm skrev även Främling som sen banade vägen för den unika karriär som Carola Häggvist har haft som artist.

Hyllningen av Carola Häggkvist i "Vilket liv!" rymmer flera såväl roliga som fina stunder att bjuda på med många gäster och en pigg Renée Nyberg som programledare. Avsnittet som nu finns att streama sänds i kväll på TV4 med start klockan 20:00.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL