Kristian Luuk avslöjar hemligheten i På spåret – så faktakollar de frågorna

Kristian Luuk avslöjar hemligheten i På spåret – så faktakollar de frågorna

  • TV4 Play
Axel Diedrichs
17 december 2023 kl. 14:12

Programledaren berättar om hemlighetsmakeriet

När Kristian Luuk gästar "Hellenius hörna" på TV4 berättar han hur de går tillväga för att säkerställa att frågorna i "På spåret" inte innehåller faktafel.

Under säsongsavslutningen av David Hellenius talkshow Hellenius hörna finns Kristian Luuk med som en av gästerna. Ett längre segment ägnas då åt att prata om aktuella På spåret, Sveriges mest populära TV-program, som han nu har lett i femton år tillsammans med högra handen Fredrik Lindström

I På spåret är det som bekant många triviala frågor som ska besvaras av de hårt pressade deltagarna i burarna. Hellenius tar därför tillfället att fråga om det som inte får ske någonsin har skett – att man ställt frågor med fel. Luuk berättar då om en särskild miss han som han kommer ihåg från sin långa vara i programmets historia:

– Vi hade en fråga som blev en tidningsgrej. En fråga som handlade om olympiader, vi presenterade olika grenar som man skulle säga om de hade varit med i olympiska spelen någon gång i tiden. Då hade vi bland annat pudelklippning, men det visade sig att det bara var ett aprilskämt som vi i redaktionen hade gått på. Vi hittade det i så många tidningar att vi trodde det var sant, så det var pinsamt.

Kristian Luuk avslöjar hemligheten i På spåret – så faktakollar de frågorna
Foto: TV4.

Så faktakollar de frågorna i På spåret

Någon enstaka miss över en så pass lång tid är fortfarande imponerande. David Hellenius leder då in Luuk till att berätta om hur de jobbar för att faktagranska alla frågor som ställs i På spåret. Det finns en tydlig metod, men den kan komma att överraska dig: 

– Vi har en AI faktiskt. På riktigt, det här fick jag lära mig den här säsongen, säger Kristian Luuk med ett skratt och fortsätter berätta mer detaljerat hur det går till: 

– Programmet spelas in i sin helhet, skickas in i en AI som lyssnar på alla repliker och skriver ut hela programmet i manusform. Det manuset skickas till en noggrann, anal journalist som sitter och läser det här och kollar allt som sägs i programmet om det är sant eller inte. Men det är bra, då kan vi ta om och göra rätt.

Vidare in i programmet får Kristian Luuk själv känna på hur det är att sitta i frågeburen med nödbromsen i högsta hugg och försöka lista ut vart han är på väg. Du ser "Hellenius hörna" på TV4 och TV4 Play. Den linjära sändningen börjar klockan 20:00.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL