Här vinner Pelle Lilja Robinson – och kollapsar på stranden

Här vinner Pelle Lilja Robinson 2023 – och svimmar på stranden

  • TV4 Play
Uppdaterad 08 december 2023 kl. 09:12 | Publicerad 07 december 2023 kl. 20:12
ANNONS
ANNONS

Filmtopp leder dig genom finalen som vanns av Pelle Lilja

Vilken rafflande final! Efter många om och men kan vi är Pelle Lilja vinnaren av "Robinson" hösten 2023 – men det följdes upp av en otäck kollaps.

Stort grattis säger vi till Robinson-vinnaren Pelle Lilja! Men innan han kunde lyfta statyetten bjöd kvällen på mycket dramatik. Här leder vi dig genom hela kvällens final.

Emilia Persson vann den sista finaltävlingen och därmed en garanterad plats i finalen. En av de tre kvarvarande deltagarna kommer att behöva lämna Robinson under kvällens sista Öråd och det står mellan Pelle Lilja, Franz Mateo och Emilio Mio Vega. De kommer att behöva försvara sig inför en jury av tidigare deltagare om varför just de förtjänar en plats i finalen. Franz blir orolig över detta då han har prioriterat pakter över det sociala spelet under tävlingen. Han känner att ingen har fått lära känna den riktiga Franz och tror det kan bli hans undergång under röstningen.

Franz Mateo i Robinson
Franz oroar sig att ingen har lärt känna den riktiga Franz på Robinson. Foto: TV4.

Gamla vänner kommer tillbaka på Örådet

Örådsjuryn består av deltagare som nyligen har åkt ut vilket är Magnus Kannerbro, Ylwa Lidén, Sara Mölldal, Karolina Tilander och Wilmer Tuoremaa. Emilia som redan är en finalist sitter också i juryn medan Pelle, Franz och Emilio sitter själva. Örådet börjar med en utfrågning från juryn. Karolina frågar Emilio varför han borde vara i finalen då han flera gånger har uttryckt att han inte ville vara kvar på Robinson. Och Wilmer frågar Pelle om han hade kommit så långt i tävlingen om han inte hade glidit in på en räkmacka från Gränslandet och efter att ha fått så många matpriser. Pelle håller med om räkmackan men säger att han även har haft sina hungriga stunder. Wilmer frågar även Franz om hans spelande över att skapa riktiga relationer i Robinson har varit värt det vilket Franz tycker att det har med tanke på att han sitter där han sitter nu.

De gamla deltagarna gör upp Örådsjuryn
De gamla deltagarna gör upp juryn i det sista Örådet. Foto: TV4.

Deltagarnas försvar och kniv duellen

Efter förhöret från juryn får deltagarna chansen att tala för sig själva och varför de förtjänar att gå till final. Pelle säger kort och gott att han vill gå till final väldigt mycket, sedan relaterar han till alla i juryn om deras tid på Robinson tillsammans. För Franz har det varit en livslång dröm att komma med i överlevnadsprogrammet, likaså för Emilio som väldigt gärna vill använda prispengarna för att adoptera ett barn tillsammans med sin flickvän. Efter att alla tre har talat är det dags för juryn att rösta på vem som ska få en finalplats.

Att påminna alla om de fina minnen de har haft och kommer att få tillsammans verkar ha fungerat för Pelle som får flest röster och därmed en plats i Robinson-finalen som han snart kommer att vinna. Nu står det mellan Emilio och Franz att duellera för den sista finalplatsen. Duellen de de ska göra är kniven vilket innebär att båda deltagarna måste balansera en kniv på handryggen, den som tappar den först förlorar. De båda står stadigt först men till slut börjar Franz kniv att svaja mer och han tappar den helt. Och så är Franz ute ur Robinson medan Emilio blir den sista finalisten.

Franz Mateo under knivduellen
Franz kniv börjar svaja under duellen vilket leder till hans förlust. Foto: TV4.

Finalfrukost och hejarklack på band

De tre deltagarna Emilia Persson, Pelle Lilja och Emilio Mio Vega är de officiella finalisterna. Och det kan nog märkas med den lyxfrukost de får morgonen därpå med pannkakor och andra godsaker. Men det var inte bara mat som överraskade dem, det fanns även tre kasettband med en kassettspelare bredvid frukosten. Alla tre blev nervösa över vad det var men Pelle tog mod till sig att lyssna på sitt band först. Han kände direkt igen rösten från sin gamla Lag Syd kamrat, Alexander Strandberg, från första gången han var med i Robinson. Alexander kom med flera peppord som verkade beröra en tårögd Pelle.

Filmtopp kan avslöja att Pelle efter sin vinst i Robinson hösten 2023 kommer att starta ett nytt projekt med Alexander

Sedan var det Emilios tur att blir tårögd när han fick pepp från flickvännen Sofia. Och Emilia kunde inte hjälpa att storgråta när hon hörde rösten av sin mamma efter en så lång tid. Med lyxfrukost i magen och pepp hemifrån gjorde deltagarna sig sedan redo för finalen.

Emilia Persson får höra sin mammas röst efter flera veckor
Emilia kan inte stoppa tårarna när hon hör sin mammas röst. Foto: TV4.

Robinson final hösten 2023

Robinsonfinalen är som vanligt en lång hinderbana som deltagarna måste ta sig igenom för att tända vinnarelden. Fysik, kvickhet, och sinne kommer att behövas i denna tävling. Deltagarna startar i vattnet där de behöver dyka ned för att hämta en träpåle. Redan där får Emilia problem när hon inte får upp sin påle på första dyket. Emilio tar ledningen och simmar till nästa del där de måste hoppa av en struktur och slå sönder en kruka med pålen för att få en nyckel till nästa moment. Emilio får tag på nyckeln på första försöket och simmar snabbt till en bur han måste låsa upp. Han tar sig sedan först upp på land till ett dominospel medan Emilia måste hoppa för sin kruka igen och Pelle har fastnat på att få upp burlåset. I det här stadiet ser det inte alls ut som att han kommer vinna Robinson.

Emilio Mio Vega tar ledningen i finaltävlingen
Emilio tar snabbt ledningen i finaltävlingens första del. Foto: TV4.

Till slut kommer de ikapp och alla tre kämpar med dominospelet som de måste klara av för att få en kod. Här lyckas Emilia ta ledningen och får koden till ett par nummerbrickor som behövs i nästa del. Hon måste nu lösa nummerpusslet för att få ännu en kod. Men Emilio hinner ikapp och löser det först och får koden till ammunition för en jätteslangbella. Pelle som hade problem med dominot lyckades till slut att lösa det och kom snart ikapp efter Emilio till en gren han kände sig pricksäker på. Med slangbellan ska de slå ned massa klossar som sitter framför en dörr. Men trots sin självsäkerhet hamnar Pelle efter igen och Emilia lyckas ta ledningen när hon slår ned sin dörr först. På andra sidan hittar hon ett tändstål som hon måste använda för att tända en eld som ska bränna av ett snöre till nästa moment.

Pelle Lilja kommer ikapp de andra till slangbellan
Pelle känner sig säker på sin pricksäkerhet. Foto: TV4.

Trots att han kom efter och att hans tändstål gick sönder mitt under utmaningen lyckades Pelle få upp en eld och bränna av sitt snöre innan sina motståndare. Snöret frigör en eldtång som han använder för att ta upp en eldboll från sin eldstad. Den rullar han sedan till en annan eldstad där han gör upp en till eld och frigör en krok. Med kroken fiskar han upp en påse med en nyckel i som låser upp den slutliga facklan. När de andra två ser att Pelle har tänt upp sin fackla slutar de kämpa med sin eld och ser på när Pelle tar sig till bålet och bränner det. 

Här vinner Pelle Lilja Robinson 2023 – och svimmar på stranden
Mitt i firandet av sin vinst faller Pelle på knä och tuppar av. Foto: TV4.

Pelle Lilja vinner Robinson hösten 2023 – då kollapsar han på stranden

Programledaren Petra Malm deklarerar Pelle Lilja som vinnaren av Robinson samtidigt som han tar upp Robinsonstatyetten. Men mitt i sitt firande med statyetten över sitt huvud kollapsar plötsligt Pelle ned på marken och tuppar av. Petra springer genast fram och kallar på läkarpersonal. Lyckligtvis vaknar han upp igen efter en stunds vila och med syrgasmask på. Petra berättar igen för den halvmedvetna Pelle att han har vunnit Robinson vilket får honom att le stort genom masken. När han har vaknat till ordentligt kommer alla för att fira honom med champagne, kramar och glädjetjut. 

Här vinner Pelle Lilja Robinson 2023 – och svimmar på stranden
Pelle Lilja lycklig med sin Robinson-statyett. Foto: TV4.

Till våren börjar den första säsongen av "Robinson" 2024 på TV4 och TV4 Play.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL