Blytungt i Malou Möter – Camilla Läckberg berättar om livslånga självhatet

Blytungt i Malou Möter – Camilla Läckberg berättar om livslånga självhatet

  • TV4 Play
Moa  Andersson
19 december 2023 kl. 10:12

Författaren släpper in oss i hennes ständigt pågående kamp

Ikväll ser vi mångsysslaren Camilla Läckberg berätta om sitt livslånga självhat och ständiga kamp i "Malou möter" på TV4 och TV4 Play.

Camilla Läckberg är Sveriges crimedrottning med nästan 40 miljoner sålda böcker i 60 länder. Nyligen kom hon in på Times lista över de 100 bästa deckarna genom tiderna i sällskap med bland andra John le Carré och Fjodor Dostojevskij. Sedan en tid tillbaka är hon också serieskapare och nu även en som gjort podcast. I ett samtal med Malou von Sivers i Malou möterTV4 och TV4 Play pratar Läckberg om framgångarna, som inte hjälper mot ett livslångt självhat och den ständiga kampen mot kroppen.

Camilla Läckberg om livslånga självhatet: ”Ett kvinnoproblem”
Camilla Läckberg fick en enorm respons på sitt sommarprat 2023. Foto: TV4.

Camilla om relationen till sin kropp: "Det är ett stigma som kvinna att gå upp i vikt"

Camilla Läckberg är inte bara en författare, hon är ett varumärke och en offentlig person som väcker uppmärksamhet med sina ibland kontroversiella åsikter, vilket kan reta manliga kollegor. Hon är också älskad och omtyckt eftersom hon vågar ta upp tabubelagda ämnen. Många trodde att Läckberg skulle prata om sina framgångar i sommarpratet, som släpptes under sommaren 2023. Hon är inte blyg för att uppmärksamma sina framgångar, något som alla kvinnor bör bli bättre på och ta efter från Camilla. Men sommarpratet innehöll något annat, Camillas inre verklighet.  

– Det är ett sådant stigma som kvinna att gå upp i vikt och jag vet att det här även drabbar män och att det finns press på män, men det är till allra största del ett kvinnoproblem, berättar Camilla.

Hon fick en enorm respons på sommarpratet, som både var kontroversiellt och viktigt. Redan som elvaåring började Camilla banta och hon kände alltid att hon aldrig passade in. Hon minns att alla tidningar bestod av bantningsråd, kaloritabeller och dessutom bantade allas mammor på den tiden. Något som utan förvåning påverkar unga kvinnor. Väldigt tidigt drogs hon in i det som varit, och fortfarande är, ett stort samhällsproblem bland kvinnor. 

Camilla Läckberg i Malou möter
Camilla Läckberg i "Malou möter". Foto: TV4.

"Jag gillar inte att ge upp"

Skolan blev en stor räddning för Camilla, hon blev en plugghäst som var bäst i klassen och hoppade även över tredje klass. Där etablerades hon som den "smarta tjejen" och det blev på något sätt hennes identitet samt en räddning från hennes inre spöken. Ett stort självförtroende skapades på grund av detta, men det löste inte hennes sociala problem. Hon var snabb i munnen och levde på sin humor, men kände aldrig att hon blev den "populära tjejen". 

– Jag har en förmåga att vara nere på knä men sedan alltid ställa mig upp. Det är en förmåga som har gagnat mig väldigt mycket i livet, både privat och professionellt. Jag gillar inte att ge upp, berättar Camilla. 

Malou möter Camilla Läckberg den 19 december kl. 21.00 på TV4 och TV4 Play

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL