Astrid Lindgrens älskade filmer – ny dokumentär på TV4

Astrid Lindgrens älskade filmer – ny dokumentär på TV4

  • TV4 Play
Emil Oscar Rasmussen
29 december 2023 kl. 10:12

Hyllas av prinsessan Viktoria

I dokumentären "Astrid Lindgrens älskade filmer" djupdyker TV4 över två avsnitt in i filmerna som vuxit fram ur författarens verk, och det med hjälp folkkära profiler.

Astrid Lindgrens minne lever vidare och hennes verk, i såväl bokform som i rörlig bild, ligger alltjämt svenskarna nära hjärtat. Ett tydligt bevis på det är att SVT introducerade En jul med Astrid Lindgren som en ny jultradition på julafton, och att TV4 nu släpper den tvådelade dokumentären Astrid Lindgrens älskade filmer.

Astrid Lindgrens älskade filmer – ny dokumentär på TV4
Foto: TV4.

Snart premiär för Astrid Lindgrens älskade filmer på TV4 och TV4 Play

"Astrid Lindgrens älskade filmer" är en dokumentärserie som ger oss en unik inblick i skapandet av de älskade filmerna som har vuxit fram ur hennes lika älskade litterära verk. Med hjälp av medverkande personer från filmerna får vi följa med på resan om hur de kom till liv och vad som försiggick bakom kulisserna, samt hur det var att vara barnstjärna i Astrid Lindgrens filmer.

Avsnitten gästas dessutom av folkkära profiler som delar med sig av sina perspektiv på favoritscener och repliker. TV4 beskriver det som "en fängslande blandning av anekdoter, minnen och arkivklipp" och utlovar "en känslomässig filmfest".

Pippi, Tommy och Annika återförenas i den nya dokumentären och prinsessan Victoria medverkar

Det första avsnittet kommer att lägga fokus på hur filmerna kom till liv och Astrid Lindgrens samarbete med regissören Olle Hellbom. I det andra avsnittet får vi se något så unikt som en återförening av skådespelarna bakom karaktärerna Pippi, Tommy, och Annika. Det blir synande i sömmarna av vad som skedde efter bl.a. Saltkråkan, Lotta på Bråkmakargatan och Madicken.

I dokumentären kommer individer som sträcker från Astrid Lindgren själv till många av de tidigare barnskådespelarna att medverka, men även profiler som kronprinsessan Victoria, Björn Ulvaeus, David Sundin, Jason Diakité, Veronica Maggio, Benjamin Ingrosso och Malou von Sivers.

"Astrid Lindgrens älskade filmer" har premiär på TV4 Play den 2 januari och på TV4 samma dag, med sändningsstart klockan 20.00.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL