Brendan Fraser spelar skurk i Batgirl

"Trams och studiopolitik" stoppade Brendan Fraser från rollen som Superman

09 februari 2023 kl. 13:02

"Det hade ristats på min gravsten"

Skådespelaren Brendan Fraser är mer i ropet än på flera år. I en ny intervju blickar stjärnan tillbaka på sin karriär och specifikt ett ögonblick – då han nästan landade rollen som Superman. Något han kunde ha lyckats med om det inte vore för "trams och studiopolitik".
figur.

Brendan Fraser har precis gjort en fantastisk insats och comeback i dramafilmen The Whale, som belönats med flertalet Oscarsnomineringar, inklusive en för Fraser i kategorin för bästa manliga huvudroll.

Även tidigare har han stått för minnesvärda roller, som exempelvis i Djungel George (1997) och Mumien (1999), men vad som hade kunnat bli karriärens största roll gled honom ur handen. I en nyligen publicerad intervju reflekterar Fraser kring hur han provspelade för rollen som DC Comics legendariske superhjälte, Superman.

Brendan Fraser i The Whale. Foto: 

Brendan Fraser om Superman-rollen: "Det var trams och studiopolitik"

Nu 54-årige Brendan Fraser avslöjade i en intervju med Howard Stern att omkring 2002 eller 2003 fanns det sex till sju skådespelare i Hollywood som provspelade för rollen som Superman. Superhjältesatsningen leddes vid det laget av J.J. Abrams och utöver Fraser själv, minns han att en av de andra utmanarna var den bortgångne The Fast and the Furious-stjärnan Paul Walker.

Fraser fick som bekant aldrig någon roll som Superman och i intervjun uttrycker han både ånger och en viss lättnad över att inte ha tilldelats uppdraget. Han erkänner att det fanns en besvikelse, men att det innerst inne kanske inte var en roll för honom.

– Jag var tvungen att förlika mig med att, "Okej, säg att du får uppdraget att spela Superman, det kommer ristas på din gravsten. Är det okej för dig?", förklarar Fraser att han tänkte. Innerst inne tror jag att jag inte att jag ville bli ihågkommen för endast en sak, för jag har värdesatt min mångsidighet hela karriären.

Skådespelaren erkänner att den där inre känslan sannolikt var en av anledningarna till att han inte fick rollen, eftersom det gjorde att han bara var "98 procent närvarande" under provspelningen, men att det också berodde på "trams och studiopolitik".

Flerfaldrigt Oscarsnominerade "The Whale", med Brendan Fraser i huvudrollen, har svensk biopremiär den 10 mars.

Mer läsning:

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL