Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Tom of Finland blir Finlands bidrag till Oscarsgalan

"Tom of Finland" blir Finlands bidrag till Oscarsgalan

Oscar Vilhelmsson | Nyhet
06 september 2017
Oscar Vilhelmsson | Nyhet
06 september 2017

Det blir Dome Karukoskis biografi om konstnären Touko Laaksanon, a.k.a. Tom of Finland, som Finland nominerar till priset för Bästa icke-engelskspråkiga film till Oscarsgalan nästa år.

Från Tom of Finland, Finlands bidrag till Oscarsgalan. Två män står under ett träd och tittar varandra i ögonen.
Foto: Helsinki Filmi

Tom of Finland skildrar livet om Touko Laaksonen, en krigsveteran och konstnär som gjorde sig internationellt känd för sina homoerotiska teckningar av muskulösa, läderklädda män. Under namnet "Tom of Finland" blev han en ikon för gayrörelsen i Los Angeles under andra halvan av 1900-talet.

Tom of Finland har redan fått stor internationell uppmärksamhet och vann bland annat FIPRESCI-priset under årets upplaga av Göteborgs Filmfestival. Den är även nominerad till European Film Awards som äger rum i december i år.

Läs också: Recension: Tom of Finland (2017)

Från Tom of Finland, Finlands bidrag till Oscarsgalan. En man i läderkläder står lutad mot en vägg med en stor skiftnyckel i handen.

Finlands Oscarskommitté förklarar att de ansåg Tom of Finland vara "ett vackert porträtt om en av de internationellt kändaste finnarna". Den finska filmkommittén tillade även att "filmen är en underbart utformad och inspelad bit historia".

Senast Finland var aktuell för Oscarsgalan var 2015 med filmen The Fencer. Då nådde man till decembernomineringarna, men dessvärre inte ända fram till finallistan.

Sveriges bidrag till Oscarsgalan i år är Ruben Östlunds dramakomedi, The Square, som nyligen vann Guldpalmen på Cannes Filmfestival och just nu visas på svenska biografer.


Tror ni vi från Norden kan ha en chans i år? Sverige kom ju väldigt nära sist.

NÄSTA ARTIKEL