Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Hero gradient image

Tips: "The State" ger en inblick i IS

Sebastian Håkansson | Nyhet
07 september 2017
Sebastian Håkansson | Nyhet
07 september 2017
Bild från National Geographics "The State".
Foto: National Geographic

National Geographics nyproducerade drama "The State" ger en inblick i IS

I dramat "The State" som visas i två långfilmslånga avsnitt följer vi fyra unga britter som lämnar sina trygga liv för att gå med i IS i Raqqa, Syrien. De svär IS evig trohet övertygade om att de har fattat rätt beslut. Men de fyra konfronteras snabbt med den hårda verklighet som ett liv inom IS innebär. Ett liv som inte motsvarar deras förväntningar.

"The State" är en övertygande berättelse som bygger på omfattande efterforskningar som ger tittaren en gripande och dramatisk inblick i livets hårda verklighet för de som går med i IS. Den är skriven och regisserad av Golden Globe och BAFTA-vinnaren Peter Kosminsky.

LÄS OCKSÅ: Filmtopp intervjuar Sverrir Gudnason inför filmen "Borg"

I "The State" följer vi Jalal och hans bästa vän Ziyaad på deras resa till Syrien för att kämpa för IS. Vi följer också läkaren Shakira med sin nio år gamla son Isaac som är  fast besluten att hjälpa till på sjukhuset och även den unga Us hna som har lämnat sin familj för att förverkliga och uppfylla vad hon ser som sin religiösa plikt efter att ha radikaliserats på internet.

Medan Jalal och Ziyaad i början njuter av kamratskapet samtidigt som de utbildas och utrustas för strid får Shakira och Ushna lära sig de strikta regler som kvinnor i Syrien lyder under. Men verkligheten hinner snabbt ikapp dem och verkligheten blir ett faktum när de bevittnar de fruktansvärda grymheter som utförs av regimen mot både barn och vuxna. De slits mellan desillusion och förtvivlan å ena sidan och ett ökat engagemang för kalifatet å andra.

IS och dess anhängare har orsakat, och orsakar, mycket smärta och lidande världen över. Vi är många som försöker förstå varför man frivilligt beger sig till Syrien för att leva i en teokrati under omständigheter som vissa har beskrivit som en dödskult. The State är ett försök att ta itu med dessa frågor som är de mest problematiska i vår tid, säger Peter Kosminsky.

LÄS OCKSÅ: Filmtopps recension på "Good Time"

Vad tror du om National Geographics nya dramaserie?