Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Intervju: Sverrir Gudnason (Borg)

Intervju: Sverrir Gudnason (Borg)

Carl Hempel | Intervju
06 september 2017
Carl Hempel | Intervju
06 september 2017

"Bottnar man i karaktären så kommer pannbandet se jävligt coolt ut. Men om vi inte gör det så blir det maskerad."

Sverrir Gudnason
Foto: Kevin Lindén

Inför premiären av den efterlängtade svenska filmen "Borg" har Filmtopp träffat flera i filmteamet för exklusiva intervjuer. Vi har pratat med regissören Janus Metz, manusförfattaren Ronnie Sandahl, huvudrollsinnehavarna Sverrir Gudnason och Shia LaBeouf, samt birollsinnehavarna Stellan Skarsgård och Tuva Novotny. En intervju kommer att publiceras om dagen. I dag delar vi med oss av vårt samtal med Sverrir Gudnason som spelar huvudrollen Björn Borg.

I Borg följer vi tennisgiganterna Björn Borg (Sverrir Gudnason) och John McEnroe (Shia LaBeouf) i upptrappningen till Wimbledonfinalen 1980, en turnering som kom att bli starten på en av sportvärldens största rivaliteter, men också början på en oväntad vänskap.

– Jag kunde inte mycket om tennis innan filmen men jag visste mer om Borg och McEnroe än jag vet om dagens tennisspelare. När jag växte upp var Borg så otroligt känd. Även om jag bodde på Island så gick det inte att undgå att höra om honom, säger Sverrir Gudnason.

LÄS OCKSÅ: Recension: Borg (2017)

Inför rollen som Borg låg Sverrir Gudnason i hårdträning. Det blev två timmars tennis per dag samt fyra gympass i veckan. Trots att han var ovan med den tuffa träningen var det kanske den mentala transformationen som var svårast.

– Det är lite farligt att porträttera någon som alla tror sig veta hur den är. Alla du träffar på gatan vill säga hur du ska vara i rollen. Risken med en sådan här film är att det lätt blir att man bara sätter pannband på två snubbar och börjar filma slag, men det går inte att göra så. Man måste ha en otrolig respekt för verkligheten. Bottnar vi i karaktären så kommer pannbandet se jävligt coolt ut. Gör vi inte det så blir det maskerad, säger han.

Shia LaBeouf och Sverrir Gudnason i rollerna som John McEnroe och Björn Borg
Foto: Nordisk Film

"Vi hade memorerat cirka 30 till 40 bolldueller i huvudet"

Sverrirs fysiska färdigheter blev hårt prövade när det kom till att spela in Wimbledonfinalen. Under tio dagar i sträck spelades matchen in rakt under gassande sol.

– En stor utmaning var att hålla sig skadefri under dessa dagar. Shia lyckades tyvärr inte. Han bröt tån. Men jag hade turen att va skadefri. Spelar man tennis så pass mycket är det lätt att man sträcker nåt, säger Sverrir Gudnason och fortsätter.

– Vi härmade poäng i minsta detalj från den riktiga matchen. Jag var tvungen att vara på olika ställen av planen vid exakt rätt tidpunkt och slå exakt rätt slag. Vi hade memorerat cirka trettio till fyrtio bolldueller i huvudet. Varje bollduell kunde vara mellan två till tolv bollar. Det var tur att vi gjorde detta stora förarbete för det blev väldigt fina tennisscener.

Sverrir verkar idag vara god vän med den amerikanska kollegan Shia Labeouf som spelar McEnroe i filmen. Men under inspelningen försökte de hålla distans från varandra berättar han.

- Lite medvetet höll jag och Shia oss från varandra, precis som spelarna gjorde 1980. Vi hade ett respektfullt men vänligt avstånd. När vi var klara med våra scener började vi umgås mer, och blev fina vänner. Man kan säga att vår relation på många sätt speglade Borgs och McEnroes.

Om filmen kommer att slå hos den internationella publiken vet vi ännu inte, men den har sålts till över 150 länder. När vi frågar om detta kan leda till en framtida karriär utanför Sveriges gränser är Sverrirs svar ödmjukt.

– Vad detta kan innebära för framtiden är svårt att säga. Sånt vet man aldrig. Men chansen är förmodligen större än om jag inte haft en sådan här film. Jag är öppen för allt som är spännande och intressant, avslutar han.

Vi önskar Sverrir ett stort lycka till i framtiden. Vare sig karriären fortsätter i eller utanför Sverige.

NÄSTA ARTIKEL