TIPS: Har du sett den bortglömda svenska pärlan med Rebecca Ferguson?

TIPS: Har du sett den bortglömda svenska pärlan med Rebecca Ferguson?

Emil Oscar Rasmussen
19 oktober 2023 kl. 20:00

Rebecca Ferguson och Sven-Bertil Taube i huvudrollerna

Rebecca Ferguson fyller 40 år, och Filmtopp firar den svenska stjärnan genom att tipsa om en relativt bortglömd svensk pärla ur hennes filmografi.

I dag fyller en av svensk films starkast lysande stjärnor 40 år. Rebecca Ferguson fortsätter att gå från klarhet till klarhet och har vid det här laget byggt ut sin filmografi med så många imponerande titlar att hon inte kan klassas som någonting annat än en gigant inom branschen.

Rebecca Ferguson gjorde debut redan som tonåring i svenska såpan Nya tider redan 1999, men sedan dess har mycket hänt. Meritlistan präglas i dag av storsatsningar som flera Mission: Impossible-filmer med Tom Cruise, The Greatest Showman (2017), Dune (2021) och Silo (2023). Men bland det växande antalet storproduktioner gömmer det sig också en och annan pärla.

TIPS: Har du sett den bortglömda svenska pärlan med Rebecca Ferguson?
Foto: Svensk Filmindustri.

Tips: Missa inte En enkel till Antibes med Rebecca Ferguson och Sven-Bertil Taube

Det är lätt att glömma att Rebecca Ferguson faktiskt har en och annan svensk titel i sin ryggsäck, huvudsakligen från tiden innan hon tog över Hollywood. Där finns som sagt ett och annat sevärd, och en film – en relativt bortglömd pärla – är Richard Hoberts drama En enkel till Antibes, där Ferguson spelar mot Sven-Bertil Taube i den andra huvudrollen.

En enkel till Antibes handlar om änklingen George (Taube), vars barn är ute efter hans förmögenhet. Värre blir det när han dessutom tar hemhjälpen Maria (Ferguson) på bar gärning när hon stjäl av honom. Men i situationen ser Geroge en möjlighet, och utpressar Maria till att hjälpa honom göra ett motdrag – ett som involverar en packad väska och en tur till Frankrike.

Filmen gav Sven-Bertil Taube en Guldbagge i kategorin för Bästa manliga huvudroll. Under filmens premiärår nominerades Ferguson dessutom till en Rising Star Award på Stockholm Film Festival. Ferguson vann visserligen inte, men vad gör väl det – två år senare fick hon sitt internationella genombrott, och har gjort begränsat med nordiska produktioner sedan dess. Andra skådespelare i filmen inkluderar Dan Ekborg, Malin Morgan, Torkel Petersson och Chatherine Rouvel m.fl.

Här kan du streama En enkel till Antibes

TIPS: Har du sett den bortglömda svenska pärlan med Rebecca Ferguson?
Foto: BBC.

Serietips med Rebecca Ferguson – The White Queen

Föredrar du att fira Fergusons födelsedag med en serie istället för en film, och kanske något internationellt istället för svensk, vill vi slå ett slag för The White Queen – en tio avsnitt lång brittisk dramaserie som banade väg för Fergusons internationella karriär. Serien utspelar sig i 1400-talets England, där tre kvinnor slåss om makten.

Ferguson spelar huvudrollen som Elizabeth Woodville, med namn som Max Irons, Amanda Hale, Faye Marsay och Aneurin Barnard vid sin sida.

Här kan du streama The White Queen

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL