TIPS: Enbent man röjer minor med fickkniv i sanslöst spännande film

TIPS: Enbent man röjer minor med fickkniv i sanslöst spännande film

Emil Oscar Rasmussen
11 november 2023 kl. 12:11

Missa inte denna unika dokumentärfilm

För dig som är sugen på en bra svenskproducerad dokumentärfilm som för en gångs skulle inte handlar om ett typiskt brottsfall kan Filmtopp tipsa om nagelbitande "The Deminer".

I vårt krimälskande land hamnar dokumentärfilmsfokuset ofta på de många brottsfallsdokumentärer som produceras för de stora svenska tv-kanalerna. Inget ont om dem, men det är viktigt att påminna oss själva om att det även finns en stor mängd sevärda dokumentärfilmer om andra ämnen.

Filmtopp vill därför passa på att tipsa om The Deminer – en fascinerande dokumentärfilm med gott om nerv och en unik människa i handlingarnas centrum.

TIPS: Enbent man röjer minor med fickkniv i sanslöst spännande film
Foto: Filmcentrum Distribution.

Vad du kan vänta dig av The Deminer

Svenskproducerade The Deminer är skapad av Hogir Hirori, en prisad kurdisk-svensk filmregissör som är född i Duhok, där The Deminer utspelar sig. Hirori ligger bakom en mängd hyllade dokumentärfilmer, såsom Flickan som räddade mitt liv (2016), Victims of IS (2014) och Sabaya (2021). Samtliga av dessa dokumentärer skildrar gripande livsöden, men frågan är om inte The Deminer är den mest nagelbitande av dem alla.

Handling:

The Deminer tar oss till Duhok i irakiska Kurdistan, där en kurdisk åttabarnsfar uppvisar ett sällan skådat hjältemod. Överste Fakhir är en legend på platsen på grund av hur han med närmast obefintliga resurser undanröjer bomber och landminor. Allt han har att förlita sig på är sin erfarenhet, sin intuition och sina nerver av stål.

Här kan du streama The Deminer

Denna alldeles unika dokumentärfilm från 2018 har visserligen relativt få användaromdömen på IMDb, men snittbetyget på 7,9 säger trots alla en hel del – det här är kort och gott en mycket sevärd film. Du kan i regel hyra eller köpa filmen hos aktörer som SF Anytime eller TriArt Play, men då och då tittar den även fram på de andra streamingtjänsterna. Just nu kan du exempelvis se filmen helt gratis på SVT Play

Här kan du hålla dig uppdaterad om var du streamar The Deminer (2018).

SVT Play är hem till många sevärda svenska dokumentärer – här hittar du tips på dokumentärer om svenska brottsfall.

NÄSTA ARTIKEL