Efter Michael K. Williams död – fyra personer misstänkta

The Wire-skaparen försvarar personen bakom Michael K. Williams död

Emil Oscar Rasmussen
27 juli 2023 kl. 13:12

David Simon uppmanade till mildare straff för mannen som dömdes

I dagarna dömdes en av männen som sålde drogerna som ledde till "The Wire"-stjärnan Michael K. Williams död till fängelse. David Simon, skaparen av den hyllade serien, har försvarat den dömda mannen, vilket sannolikt bidrog till att han fick ett mildare straff.

Det var i september 2021 som Michael Kenneth Williams – skådespelaren som bland annat gjorde stor succé i The Wire under sin karriär – dog av en överdos. Obduktionen på skådespelaren visade att heroinet han hade konsumerat var spetsat med fentanyl och några månader senare greps fyra män för att ha sålt drogerna till Michael K. Williams.

Häromdagen dömdes en av männen, 72-årige Carlos Macci, till 30 månaders fängelse. Domen får anses som relativt lindrig då Macci först rapporterades kunna få ett fängelsestraff på 10 år.

Något som ser ut att ha bidragit till det till synes lindrigare straffet är att The Wire-skaparen David Simon har försvarat Macci efter vännen Michael K. Williams död.

The Wire-skaparen försvarar personen bakom Michael K. Williams död
Michael K. Williams i "The Wire". Foto: HBO.

The Wire-skaparen försvarar personen bakom Michael K. Williams död

Trots att Michael K. Williams död har tillskrivits det faktum att drogerna han tog var spetsade, har kollegan och vännen David Simon uppmärksammats för att försvara gärningsmannen Carlos Macci. Redan innan domen, tidigare i juli, rapporterades det att Simon hade skrivit ett brev till en domare i fallet där han uppmanade till förmildring då han menar att Macci själv är ett offer för precis det som ledde till Michael K. Williams död.

Efter domen har Simon bekräftat uppgifterna och han menar att hans försvar är Macci är precis i linje med vad Williams hade velat att han skulle göra.

– Jag vet, inte bara från förstahandskonversationer med min bortgångne vän men också från hans egna filmade verk mot massfängslande och kriget mot droger, att det var rätt sak att göra, skriver Simon på Twitter.

I upprepade inlägg på plattformen försvarar han sig mot personer som ifrågasätter hans försvar av Macci, men Simon står fast att det är i linje med både hans och Michael K. Williams syn på det han menar är ett misslyckat krig mot droger.

– Kriget mot droger funkar fan inte, skriver Simon i ett annat inlägg.

I brevet till domstolen, som David Simon nu själv publicerat, skriver han bland annat:

– Jag vet att Michael skulle se på herr Maccis upplösta och ödelagda liv med den absoluta vetskapen om två saker: För det första att det är Michael som bär det största ansvaret för det som hände. Och för det andra att inget gott kan möjligen komma från att fängsla en 71-årig, till stora delar illitterat själ, som själv har kämpat med en livstid av drogberoende.

I samband med att domen mot Macci föll, skriver The New York Times att domaren sagt att hon sympatiserar med Maccis situation, men att han måste hållas ansvarig för den dödliga mängden fentanyl och beslutet att fortsätta sälja spetsat heroin även efter Michael K. Williams död.

Michael K. Williams fick sitt stora genombrott som Omar Little i "The Wire", men har också spelat betydande roller i framgångar som "12 Years a Slave" och "Boardwalk Empire". Just nu är han aktuell i Sverige med premiären av "Breaking" – ett av hans allra sista projekt.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL