Taylor Swifts oväntade skådespelarroller – Cats, New Girl, CSI m.fl.

Taylor Swifts oväntade skådespelarroller – Cats, New Girl, CSI m.fl.

Emil Oscar Rasmussen
11 juli 2023 kl. 20:00

Är popstjärnan en blivande filmstjärna?

Taylor Swift, Taylor Swift, Taylor Swift – tre gånger om kommer artisten att spela i Stockholm under sin turné i Europa 2024. Över knappt två årtionden har den blott 33-åriga världsstjärnan tagit över popvärlden bit för bit, och Swift-hysterin som just nu härjar i Sverige är bara ytterligare ett bevis på hennes popularitet.

Samtidigt som Swift har dominerat topplistorna med sin musik har hon, i skymundan, börjat bygga en smått gedigen filmografi. Det har mestadels blivit mindre roller och cameos, men det är likväl en meritlista som många aspirerande skådespelare bara kan drömma om.

Det känns inte heller helt orimligt att Taylor Swift har en framtid inom filmindustrin. Även om hon inte velat säga något definitivt har det varit tydligt i en rad intervjuer att det inte är uteslutet med fler roller framöver. Dessutom har hon rapporteras vara klar för att regissera sin första långfilm.

Taylor Swifts skådespelarroller – från Cats till New Girl

Totalt har Taylor Swift över 70 listade produktioner på sin IMDb-sida. Den stora majoriteten av dessa är givetvis från hennes många musikvideor, men det finns också en handfull roller i filmer och tv-serier bland dem.

Nedan riktar vi strålkastarljuset mot samtliga av dem, från Amsterdam till CSI och allt däremellan.

Taylor Swift i Amsterdam (2022)
Foto: Walt Disney Studios.

Amsterdam (2022) – Taylor Swift som Liz Meekins

Taylor Swifts senaste roll kom i David O. Russell-rullen Amsterdam, där hon spelade mot giganter som Christian Bale, John David Washington, Anya Taylor-Joy, Rami Malek och Chris Rock m.fl. Swifts roll som Liz Meekins är en mindre men avgörande roll, vars öde sätter filmens handling i rullning.

Cats (2019) – Taylor Swift som Bombalurina

Sågade, bespottade, utskrattade Cats finns också med i Taylor Swifts filmografi. Trots att filmen blev en rejäl flopp har popikonen själv beskrivit upplevelsen som något väldigt positivt.

– För mig var det här en väldigt speciell, konstigt, udda, spännande upplevelse att ha, sa Swift i en intervju med Vanity Fair efter att filmen hade kommit ut.

Taylor Swifts oväntade skådespelarroller – från Cats till New Girl
Foto: Scanbox Entertainment.

The Giver (2014) – Taylor Swift som Rosemary

Trots skådespelare som Meryl Streep, Jeff Bridges, Alexander Skarsgård och Katie Holmes gled det här romantiska sci-fi-dramat från 2014 aningen under radars. Filmen utspelar sig i ett samhällen där människors känslor har eliminerats för att upprätthålla ordningen. Där väljs en pojke ut för att bli mottagaren av alla minnen från det förflutna och känslorna de för med sig. I ett av minnena möter han Taylor Swifts karaktär, Rosemary.

New Girl (säsong 2, 2013) – Taylor Swift

Taylor Swift gjorde 2013 ett kort inhopp i den omåttligt populära sitcom-serien New Girl, med bl.a. Zooey Deschanel i en av huvudrollerna. I avsnittet där Swift medverkar dyker hon upp i slutet som (OBS! Spoiler-varning) karaktären Shivrangs (Satya Bhabha) sanna kärlek. Avsnittet är till och med döpt efter Swifts karaktär och heter "Elaine's Big Day" – vilket också är säsongens sista avsnitt.

Skaparen Elizabeth Meriwether har sagt i intervjuer att hon är ett stort fan av Swift och artisten ska i sin tur ha varit ett fan av serien, vilket öppnade upp för hennes cameo.

Taylor Swift var röstskådespelare för filmen Lorax (2012).
Foto: UIP.

Lorax (2012) – Taylor Swift som Audrey

Inte helt överraskande har Taylor Swift även gett röstskådespel en chans. I Dr. Seuss-adaptionen Lorax från 2012 gjorde hon rösten till en av huvudkaraktärerna, Audrey. Bakom rösten till den andra huvudrollen gömde sig Zac Efron. Andra kända namn som lånade ut sina röster till filmen var Danny DeVito, Ed Helms, Betty White och Jenny Slate m.fl.

Taylor Swifts oväntade skådespelarroller – från Cats till New Girl
Foto: Sandrew Metronome.

Valentine's Day (2010) – Taylor Swift som Felicia

Taylor Swifts första "större" roll kom med långfilmen Valentine's Day (2010). Filmen är en så kallad multiplot där en rad livsöden i Los Angeles på ett eller annat sätt berör varandra – allt i kärlekens tecken och i samband med alla hjärtans dag. Swift skrev också sången "Today Was a Fairytale" för den stjärnspäckade filmen.

Taylor Swift i CSI.
Foto: CBS.

CSI: Crime Scene Investigation (säsong 9, 2009) – Taylor Swift som Haley

Debuten som skådespelare kom 2009, i CSI-avsnittet "Turn, Turn, Turn" från seriens nionde säsong. Där spelade hon en rebellisk tonåring som på många sätt kontrasterade den snälla och oskyldiga persona hon hade etablerat som artist.

Utöver de ovan listade rollerna har hon också gjort cameos i filmer som "Hannah Montana: The Movie" (2009) och sin kortfilm "All Too Well: The Short Film" (2021). Hon har också medverkat i flertalet olika dokumentärer och konsertinspelningar.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL