Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Tarantino vs. Lee – alla turer kring skandalen

Tarantino vs. Lee – alla turer kring skandalen

Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
04 juli 2021
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
04 juli 2021

En infekterad kontrovers som blossat upp på nytt.

Quentin Tarantino är knappast känd för att hålla igen med vad han tycker och tänker – vilket har försatt honom i viss knipa vid flertalet tillfällen. För det mesta brukar kontroverserna försvinna av sig själva, men när det kommer till regissörens kommentarer om Bruce Lee har Tarantino själv sett till att ge nytt syre till elden.

Ända sedan premiären av Once Upon a Time in Hollywood 2019 har mästerregissören Quentin Tarantino befunnit sig på den mottagande sidan av kritik för hur han valde att gestalta legendaren Bruce Lee i sin revisionistversion av en av Hollywood-historiens mörkaste stunder.

Efter att kontroversen sett ut att falla i glömska har Tarantino – i samband med lanseringen av sin omarbetning av Once Upon a Time in Hollywood till bok – lyckats blåsa nytt liv i vad som utvecklats till en skandal.

Låt oss ta en titt på kontroversens vändor för att få en klarhet i vad som faktiskt har hänt:

Once Upon a Time in Hollywood – en skildring som rörde upp känslor.

Brad Pitt och Mike Moh i Once Upon a Time in Hollywood
Brad Pitt och Mike Moh (som Bruce Lee) i Once Upon a Time in Hollywood. Foto: SF Studios.

"Once Upon a Time in Hollywood" kammade hem stora framgångar efter sin premiär 2019 och belönades bland annat med två Oscarsstatyetter. Filmen bemöttes dock inte av enkom hyllningar, utan också kraftig kritik för hur Bruce Lees karaktär målades upp i handlingen.

Enligt många framstår Bruce Lee-karaktären i filmen som en karikatyr av människan Bruce Lee, och gestaltningen har kallats för både osmickrande och för ett hån. Kritiken har också grundat sig i hur arrogant Lees karaktär framställs samt hur nedvärderande flera av filmens andra karaktärer är mot honom.

LÄS MER: Margot Robbies bästa filmer

Shannon Lee kritiserar Tarantino.

En som var snabb med att kritisera Tarantino efter Once Upon a Time in Hollywood var Shannon Lee. Dottern till film- och kampsportsikonen kallade bland annat porträtteringen av Bruce Lee för "respektlös" och "onödig". 

– [Tarantino] verkar ha ansträngt sig för att göra narr av min pappa och porträttera honom som någon form av pajas, sa Shannon Lee till LA Times i juli 2019.

Istället för att be om ursäkt efter kritiken försvarade Tarantino hur han framställde Bruce Lee i filmen.

– Bruce Lee var en ganska arrogant kille, förklarade Tarantino under en presskonferens i Moskva, för att sedan påstå att Lee under sitt liv sagt att han kunde vinna över boxningslegendaren Muhammed Ali om de möttes i en fight, något som karaktären påstår även i filmen.

Det sistnämnda påståendet saknas det bevis för och det spekuleras i att Tarantino kan ha missuppfattat Linda Lee Cadwell i hennes bok Bruce Lee: The Man Only I Knew, där hon citerar en kritiker som ska ha påstått att Bruce Lee hade kunnat segra över Ali.

Lee Cadwells egna ord i boken påstår snarare det motsatta – hon säger att Bruce Lee visste att han aldrig hade kunnat besegra Ali och att han själv sagt att Ali hade dödat honom i en fight.

LÄS MER: Recension: Once Upon a Time in Hollywood

Tarantino river upp gamla sår.

Bruce Lee i Drakens väg.
Bruce Lee i Drakens väg (1972). Foto: Succéfilm AB.

Dusten mellan Tarantino och Shannon Lee såg ut att mattas av allteftersom, men nu, knappt två år senare, har kontroversen istället nått nya höjder. Anledningen till detta är att Tarantino återigen kommenterat händelserna i samband med lanseringen av hans bokversion av filmen.

I den kontroversiella Spotify-podcasten The Joe Rogan Experience kom ämnet på tal igen, och även om Tarantino sa att han hade förståelse för att Shannon Lee vill försvara sin far, så hade han inte mycket till övers för andra kritiker, till vilka han riktade grova svordomar.

Tarantino upprepade dessutom sitt påstående om Bruce Lees arrogans och påstod denna gången att Bruce Lee också saknade respekt för amerikanska stuntmän.

Shannon Lee ger svar på tal igen. 

Att Tarantino ännu en gång är ute och talar negativt om Bruce Lee har fått Shannon Lee att själv kommentera Tarantinos nya påståenden från The Joe Rogan Experience.

I sin kolumn i The Hollywood Reporter inleder Shannon Lee med att fråga varför Tarantino pratar om Bruce Lee som om han kände honom – och hatade honom – trots att de aldrig ens träffades.

Hon fortsätter sedan att påpeka de gånger som Tarantino själv har hämtat inspirationen från Bruce Lee, hon försvarar Mike Moh som spelade Bruce Lee i Once Upon a Time in Hollywood och hon tackar Tarantino för att han erkände hennes känslor när han deltog i podcasten – men därefter blir tonen desto hårdare.

– Jag är riktigt jävla trött på vita män i Hollywood som försöker tala om för mig vem Bruce Lee var. Jag är trött på att höra från vita män i Hollywood att han var arrogant och ett rövhål, när de inte har en aning om eller kan förstå vad som måste ha krävts för att få jobb som en kinesisk man med (Gud förbjude) brytning, under 1960- och 70-talets Hollywood, skriver Shannon Lee.

En fråga som blivit politiskt laddad.

Tarantinos senaste kommentarer har alltså lyckats göra Shannon Lee och många andra ännu mer upprörda än tidigare, och denna gången har kontroversen dessutom blivit betydligt mer politiskt laddad.

En sak som Tarantino har blivit hårt kritiserad för är hans påstående om att Bruce Lee inte respekterade amerikanska stuntmän, när faktum är att Lee själv var amerikan och föddes i San Francisco.

Shannon Lee och många andra ifrågasätter också att Tarantino uttrycker sig så oförsiktigt under en tid då så många asiatiska amerikaner förtrycks och utsätts för våldsbrott.

Lee avslutar sin kolumn med be Tarantino ta ett steg tillbaka:

– Mr. Tarantino, du behöver inte tycka om Bruce Lee. Jag bryr mig verkligen inte om du tycker om honom eller inte. Du gjorde din film och, bevisligen, marknadsför du din bok. Men i intresse av att respektera andra kulturer och erfarenheter som du kanske inte förstår, skulle jag rekommendera att du avstår från att lämna ytterligare kommentarer om Bruce Lee och omvärdera den påverkan som dina ord har i en värld som inte behöver mer konflikt och färre kulturella hjältar.

LÄS MER: Alla Tarantinos filmer rankade

NÄSTA ARTIKEL