Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Tidigare anställd på SVT: Hur fan ska vi ha råd med Eurovision?

Tidigare anställd på SVT: "Hur fan ska vi ha råd med Eurovision?"

  • SVT Play
Sofie Landgren
Sofie Landgren | Nyhet
08 juli 2023
Sofie Landgren
Sofie Landgren | Nyhet
08 juli 2023

Har inte ens råd med Bäst i test

Loreen vann Sverige den stora tävlingen, och nu vet vi att Eurovision Song Contest 2024 kommer till Malmö. Enligt en källa är det något som SVT inte har råd med.

Tidigare anställd på SVT: "Hur fan ska vi ha råd med Eurovision?"
Loreen. Foto: Foto: Alma Bengtsson /SVT.

Eurovision 2024 – hur skall SVT ha råd?

I går nåddes vi av beskedet om att Eurovision Song Contest 2024 kommer att äga rum i Malmö. Det blir ett event och en TV-sändning som som kostar extremt mycket pengar att hålla i.

Bara under årets Svenska Melodifestival har SVT redan spenderat dryga 25 miljoner kronor, detta enligt egna uppgifter. Den sammanlagda registreringsavgiften för länder att få chansen att tävla i Eurovision Song Contest uppskattas till drygt 60 miljoner kronor enligt Dagens Nyheter, vilket landar på en minimiavgift på närmare 1,6 miljoner kronor för Sverige.

Det var bara några få år sedan Sverige stod som värdland för musiktävlingen sist. 2016 hölls Eurovision Song Contest i dåvarande Globen arena (nuvarande Avicci arena) och Stockholmsstad hade enligt Sveriges Radio, en budget på 100 miljoner kronor. En budget de mest troligt överskred rejält och som lär vara betydligt högre nästa år sett till inflationen.

Tidigare anställd på SVT: "Hur fan ska vi ha råd med Eurovision?"
Klara Doktorow. Foto: Magnus Liam Karlsson /SVT.

Tidigare anställd på SVT: "Hur fan ska vi ha råd med Eurovision?"

I podcasten The Daily Messiah, som består av profilerna Messiah Hallberg, Klara Doktorow och John Willander Lambrell, berättade Klara, som är en före detta anställd på SVT, om hur SVT helst inte ville att Sverige, och Loreen i det här fallet, skulle vinna.

– Jag har jobbat med Eurovision och varit där det varit, liksom, dålig stämning direkt efter en svensk har vunnit för att alla är såhär, hur fan ska vi ha råd med det här? Folk är såhär, gud, vi vill bara ha semester och vi måste börja imorgon, och jobba, säger hon i podcasten.

Hade inte råd med Bäst i test

Bäst i test har varit en enorm tittarsuccé hos SVT, men SVT har nu gått ut med att de inte har råd att ha kvar programmet tack vare de höga kostnaderna för rättigheterna som ägs av det brittiska produktionsbolaget Avalon. En kostnad som mest troligt ligger extremt lågt i jämförelse med att vara värdland för Eurovision.

*Artikelns visningsbild är hämtad från SVT:s pressrum.

NÄSTA ARTIKEL