Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
SVT-serien En kunglig affär anklagas för plagiat

SVT-serien En kunglig affär anklagas för plagiat

  • SVT Play
Carl-Christian Frunck | Nyhet
03 januari 2022
Carl-Christian Frunck | Nyhet
03 januari 2022

SVT:s dramachef dementerar anklagelserna

Succéserien "En kunglig affär" anklagas för plagiat av författarna Lena Ebervall och Per E. Samuelson i en debattartikel. Duon menar att serien har flera likheter med deras bok, "Ers majestäts olycklige Kurt".

LÄS OCKSÅ:

Den 25 december hade SVT:s påkostade vinterserie En kunglig affär premiär. Serien utspelar sig på 1930-talet och handlar om den så kallade "Haijbyaffären". I huvudrollerna syns skådespelaren Staffan Göthe som kung Gustav V och Sverrir Gudnason som Kurt Haijby.

Redan under sina första veckor har serien växt sig till en succé och setts av över en miljon tittare. Den svenska kritikerkåren har dessutom hyllat serien för skådespelarinsatserna och fotot.

Serien har dock inte bemötts av endast glada tillrop. Nyligen trädde författarna Lena Ebervall och Per E. Samuelson fram och anklagade serien för plagiat. I en debattartikel på Sydsvenskan skriver författarna att dramaserien bygger till stor del på deras roman Ers majestäts olycklige Kurt, från 2008, skriver Göteborgs Posten.

SVT:s dramachef Anna Croneman avvisar anklagelserna om plagiat i en debattartikel på Sydsvenskan. Ett av Cronemans argument grundar sig i att Haijby äcklas av kungen i romanen, vilket innebär att själva grundpremissen för serien skiljer sig från Ebervall och Samuelsons bok.

Hon poängterar också att serien inte bygger på boken Ers majestäts olycklige Kurt. Hade den gjort det så hade SVT enligt Croneman inte bara bett om att få förvärva rättigheterna långt innan arbetet startade, utan också tagit hjälp av romanen i marknadsföringen av serien.  

– Varför i hela friden skulle vi avstått det? skriver Anna Croneman.

Samtliga avsnitt av dramaserien "En kunglig affär" finns tillgängliga på SVT Play och går att streama fram till 26 juni.

NÄSTA ARTIKEL