SVT:s nya program har anmälts till Granskningsnämnden – 110 gånger på 5 dagar

SVT:s nya program har anmälts till Granskningsnämnden – 110 gånger på 5 dagar

  • SVT Play
Filmtopp
Uppdaterad 20 september 2023 kl. 07:09 | Publicerad 15 september 2023 kl. 14:09

Det stormar runt "Transkriget"

Aftonbladet rapporterar att SVT:s nya program "Transkriget" har fått 110 anmälningar till Granskningsnämnden för att innehålla faktafel och utsätta transpersoner för större fara.

Det har varit mycket snack om SVT:s nya dokumentärserie Transkriget som tar upp debatten om transvården. Medan produktionen vill skildra båda sidor där en menar att vården räddar liv och den andra att den löser upp gränserna mellan könen och riskerar att ge livslånga skador, menar många tittare att serien är vinklad. Nu väller anmälningarna till Granskningsnämnden in.

SVT:s nya program har anmälts till Granskningsnämnden – 110 gånger på 5 dagar
Foto: Privat, via SVT:s pressrum.

SVT:s nya program har anmälts till Granskningsnämnden – 110 gånger på 5 dagar

Bland de som har anmält Transkriget menar många att den är vinklad på så vis att den fokuserar på personer som ångrar att de gjort könskorrigeringar, vilket de flesta inte gör. I en av de anmälningar som Aftonbladet rapporterar om skriver man att det inte nämns att "transvården räddar transpersoners liv" och att man inte kan tillåta public service som SVT att vända deras verkliga kamp emot dem. 

RFSU tillhör de som anmält Transkriget och trycker på att de inte är opartiska såsom de ska vara. 

– Transpersoners behov av vård och en ny könstillhörighetslag är viktiga frågor som inte får hanteras på det här vinklade sättet, säger Ingela Holmertz, generalsekreterare på RFSU.

Vidare tar de upp att man i dokumentären felaktigt påstår att könsdysfori är en kultursjukdom och att vården bedrivs utan vetenskapligt stöd.

Under QX-galan kritiserade TV-profilen Lee Christiernsson dokumentären. I ett inlägg på Instagram skriver hon följande: 

– Tror ingen kommer gynnas av denna dokumentär, allra minst våra barn och unga vuxna, trots att det handlar om dem.

SVT menar att Transkriget inte ifrågasätter att transvård kan vara helt rätt för vissa. Däremot står de fast vid att det är "viktigt att lyfta fram skarp kritik från ledande experter" för att granska makten.

Även bland de medverkande finns det de som försvarar dokumentären, Aleksa Lundberg som kallar kritiken mot SVT kritisk och missvisande. Hon har själv genomgått en könskorrigering, och anser att en granskning inte behöver visa båda sidor av myntet lika mycket och att frågor om patientsäkerhet är av allas intresse.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL