Aleksa Lundberg är med i Transkriget – kallar kritiken orättvis och missvisande

Aleksa Lundberg är med i Transkriget – kallar kritiken orättvis och missvisande

  • SVT Play
Axel Diedrichs
17 september 2023 kl. 09:09

"Är väldigt stolt över att jag var med"

I en intervju med Aftonbladet försvarar Aleksa Lundberg den hårt kritiserade dokumentärserien "Transkriget" på SVT. Hon kallar den bland annat "missvisande och orättvis".

SVT:s nya dokumentärserie Transkriget har sedan sin premiär förra helgen utstått mycket kritik för att vara vinklad och innehålla faktamässiga fel. Detta har lett till en mängd anmälningar till Granskningsnämnden och en hel del kritik i media. Nu går 41-åriga Aleksa Lundberg, som själv medverkar i serien, ut och försvarar SVT. Hon menar att hon är stolt över att vara med i produktionen och att kritiken som riktas mot den är fel ute. 

Aleksa Lundberg är med i Transkriget – kallar kritiken orättvis och missvisande
Aleksa Lundberg i "Transkriget". Foto: SVT.

Aleksa Lundberg är med i Transkriget – kallar kritiken orättvis och missvisande

Med Transkriget vill SVT ta upp de olika sidorna av den omdebatterade transvården och granska på vilka grunder transvården bedrivs i dag. Men många tittare har ilsknat till mot serien som de anser främst fokusera på riskerna med könskorrigering och de personer som ångrar att de genomgått proceduren.

Journalisten och debattören Aleksa Lundberg medverkar i Transkriget och tillhör de som gjort en könskorrigering. I serien berättar hon om hur det inte varit en rak och enkel resa att korrigera sitt kön. Hon har även skrivit artiklar om hur det ledde till depression. I den storm som serien väckt har hon själv fått utstå en hel del kritik och hat för att ha varit med. 

När hon pratar med Aftonbladet menar Aleksa att kritiken som hon fått för att medverka i Transkriget varit väntad eftersom serien väcker starka känslor. 

– Det känns det inte jättenedslående på någon vis. Men det är klart att jag tycker att kritiken mot SVT är missvisande och orättvis, säger Aleska till tidningen.

Aleksa anser att inte båda sidor måste få lika mycket talan i en granskning. 

– Allting kommer ju som en helhet. Varje artikel, varje program, blir en pusselbit, säger hon och lägger till följande:

– Det har ju varit en väldigt stark bild i samhället hittills av att de här operationerna och behandlingarna räddar liv. Om man inte får hjälp så tar man livet av sig.

"Har gett precis den effekten som jag hoppades på"

Även om Aleksa Lundberg fått många negativa kommentarer riktade mot sig för att ta upp riskerna med könskorrigering i rikssänd TV, känner hon sig "väldigt stolt över att ha varit med" i Transkriget. Hon tycker också att det är rätt att granska även om folk kan bli skeptiska mot den institution som granskas. 

– Programmet ställer frågor om patientsäkerhet, det är av intresse för alla som söker sig till vården, säger Aleksa till Aftonbladet.

Fortsättningsvis menar Aleksa att många har hört av sig i positiv anda för att de relaterar till hennes upplevelser. 

– De känner sig sedda även om de inte vill gå ut med det utåt. Det är något som värmer mitt hjärta. Det har gett precis den effekten som jag hoppades på, även om den här andra effekten också kommer, säger hon.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL