Sven-Erik Sjögren öppnar upp sig om depressionen: ”Var riktigt illa ute"

Sven-Erik Sjögren öppnar upp sig om depressionen: ”Var riktigt illa ute”

  • SVT Play
Axel Diedrichs
Uppdaterad 31 mars 2024 kl. 19:03 | Publicerad 10 mars 2024 kl. 08:03

Berättar för Filmtopp

I en intervju med Filmtopp berättar Sven-Erik Sjögren från "Hotell Romantik" säsong 2 om den svåra tiden när han slet med en kraftig depression.

Sven-Erik Sjögren är en av deltagarna i årets säsong av Hotell Romantik, och det är inget snack om att han sticker ut med sitt sätt att vara på. Ständigt ofiltrerad och på busigt humör, så vill han röra om i grytan trots att det ibland retar upp de andra deltagarna. Men så pigg som vi ser Sven-Erik i dag har han inte alltid varit. I en intervju med Filmtopp berättar han om den tuffa depressionen han hade för bara några år sedan. 

Sven-Erik Sjögren öppnar upp sig om depressionen: ”Var riktigt illa ute”
Sven-Erik Sjögren i "Hotell Romantik". Foto: SVT.

Sven-Erik Sjögren öppnar upp sig om depressionen: ”Var riktigt illa ute"

När Sven-Erik medverkade i Hotell Romantik var han 71 år gammal. I sommar fyller Sven-Erik Sjögren 73 år och är fortfarande lika pigg som vi kan förvänta oss. Det spelas golf och njuts på regelbunden basis. Men livet på ålderns höst har inte alltid varit så enkel. Han berättar för Filmtopp att han för några år sedan hamnade i en depression som höll på att ta kål på honom.

– När jag var runt sjuttio nånting så var jag illa där an så in i helvete. Men jag kom ur det med mycket, mycket bra hjälp från samhället.

Om man går ner sig nån gång som jag gjorde så är det viktigt att man pratar om det, menar Sven-Erik: 

– Hjälpen kommer inte bara från professionella psykologer utan dina medmänniskor har väldigt mycket att ge dig. Prata med folk på kaféet, på bussen, spårvagnen, dina söner, din sambo och din mamma för de har mycket att ge. Det var det som räddade mig, att jag pratade med alla om det. 

"Då hade jag inte suttit här nu"

Var kom den här depressionen ifrån?

– Så här i efterhand så tror jag att det var COVID-relaterat. Jag ville ju jobba så länge som möjligt som resande säljare, men då gick det inte att göra några kundbesök. Jag var 68 år gammal och kunde inte fatta att jag skulle behöva bli sittandes, och så gick jag ner mig rakt ner i botten. Jag ska tala om för dig att det är det värsta man kan vara med om, säger Sven-Erik till Filmtopp och fortsätter:

– Hade det varit som i USA att jag haft en kaliber 22 i nattduksbordet, då hade jag inte suttit här nu.

Även om det krävdes en hel del arbete så är Sven-Eriks depression numera som bortblåst. 

– Jag kom ur det helt. Jag frågade psykologen på Sahlgrenska om jag kommer att fastna i detta, men han trodde inte att jag var den typen. Jag orkade fortfarande vara på gymmet varje kväll, tvätta kläder, laga mat om kvällarna och ta hand om mig. Men jag var riktigt illa ute, det ska jag tala om för dig.

Filmtopp tackar Sven-Erik för att han öppnar upp sig. Du följer honom i "Hotell Romantik" säsong 2 på SVT1 och SVT Play.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL