Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Streama ny dokumentär om Stockholms gängkrig på SVT Play

Streama ny dokumentär om Stockholms gängkrig på SVT Play

  • SVT Play
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
08 januari 2023
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
08 januari 2023

Skildrar den dödliga gängkonflikten i Järva

I dag är det premiär för "Stockholms gängkrig - bakom rubrikerna" på SVT och SVT Play. Det är en dokumentär om de eskalerande gängbråken som kostat över 20 unga människors liv.

Trots att premiären på linjär-TV är först den 11 februari går det redan nu att ta del av det inledande avsnittet av dokumentärserien Stockholms gängkrig – bakom rubrikerna på SVT Play. Serien består av sex stycken delar, som alla gräver i de omfattande gängbråken som pågår i vår huvudstad.

Stockholms gängkrig
Polisen Rissa är ute i området.Foto: SVT Play

Detta handlar "Stockholms gängkrig – bakom rubrikerna" om

Det började med ett bråk om pengar mellan barndomsvänner och har eskalerat till en konflikt som har kostat över 20 unga människors liv. Dokumentärserien Stockholms gängkrig - bakom rubrikerna skildrar den dödliga gängkonflikten i Järva. Här framträder unga kriminella, anhöriga till offren, poliser, åklagare, frivilligorganisationer och boende som försöker rädda sitt område.

Aldrig förr har så många skjutits ihjäl i vårt land och utvecklingen de senaste fem åren gör att Sverige sticker ut. Serien skildrar hur gängvåldet uppstod och söker svar på hur det ska kunna stoppas. Det är också en berättelse om skjutvapenvåldets konsekvenser för de anhöriga och de som lever med våldet i vardagen - och om hur samhället delvis svikit områden som Järva.

Stockholms gängkrig
Moosa Assal är fritidsledare i Husby och har varit med och begravt många av de unga män som skjutits till döds i Järva. Känd som Medinastudenten på Instagram försöker han genom tron få unga män att sluta med det kriminella livet. Foto: SVT

Olika perspektiv på gängkriminaliteten

–  Serien undersöker varför pojkar och unga män skjuter ihjäl varandra i Sverige. Vi hoppas att vi med denna serie kan ge en nyanserad bild med många olika perspektiv på gängkriminaliteten och hur det är att leva i Sveriges utsatta områden, säger säger Saam Kapadia, exekutiv producent, SVT.

Första avsnittet av "Stockholms gängkrig – bakom rubrikerna" finns nu att streama på SVT Play. Resterande avsnitt släpps veckovis.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL