Sommarens stora dokumentärer på SVT 2024 – alla höjdpunkter

Sommarens stora dokumentärer på SVT 2024 – alla höjdpunkter

  • SVT Play
Sofie Landgren
31 maj 2024 kl. 15:00

Viktiga berättelser från verkligheten

Här är hela SVT:s sommarutbud när det kommer till samhällsviktiga dokumentärer sommaren 2024. Samtliga titlar har premiär under juni och augusti månad.

Ett polisliv, SVENSK DOKUMENTÄR FRÅN 2024
Foto: SVT.

"Ett polisliv" – premiär söndag 9 juni

Svensk dokumentär från 2024.

Det är sen sommarkväll i Biskopsgården i Göteborg när skottsalvor bryter tystnaden. Det är polisen Andreas Danman som är skjuten. Han är 33 år och ska snart bli pappa för första gången - men han kommer aldrig att få träffa sin dotter. I över två år har SVT Dokumentär följt Andreas Danmans familj och kollegor genom sorgen och fortsatt polisarbete i Biskopsgården. Det är en film om hur gängkrigen och den tunna blå linjen påverkar en familj, svensk polis och samhället i stort.

Barnen från Camp Ashraf
Foto: © ATMO.

"Barnen från Camp Ashraf" – premiär söndag 16 juni

I efterdyningarna av den iranska revolutionen 1979 lämnade den militanta organisationen Folkets Mujahedin hemlandet, lierade sig med Saddam Hussein och slog sig ner i Irak där de byggde upp lägret Camp Ashraf utifrån kollektivistiska idéer. Under tidigt 1990-tal bestämdes det att hundratals barn i lägret skulle uppfostras hos sympatisörer i utlandet. Amir, Parwin, Hanif och Atefeh är några av dem som hamnade i Sverige och i denna dokumentär berättar de till ett rikt arkivmaterial om sina upplevelser.

"Elvis och Vikingarna" – premiär söndag 23 juni

En dokumentärserie i två delar om när Sveriges största band genom tiderna – dansbandet Vikingarna – väcktes till liv igen med Elvisimitatören Kenneth Wahlberg som sångare. Det skulle dock snabbt visa sig bli långt svårare än Kenneth trott att axla rollen som sångare i nya Vikingarna. Elvis och Vikingarna är en berättelse om pengar, falsksång, svek och brustna drömmar.

"Om alla bara drar" – premiär söndag 11 augusti

Nazira bor tillsammans med sin man och sina tre barn i Tensta. En kväll på parkeringen stöter familjen ihop med ett gäng killar som hotar dem med pistol. Händelsen sätter djupa spår och efteråt börjar mannen och barnen prata om att flytta, vilket för Nazira är otänkbart som älskar Tensta och vill kämpa för att bo kvar. Om alla bara drar är en öppen, nära och högaktuell skildring av hur människor och samhällen påverkas av gängvåldet. Vinnare av Tempo Documentary Award 2024.

Samtliga titlar går att streama på SVT Play efter utsatt premiärdatum.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL