Exit: Behind the Scenes

Simon J. Berger leder SVT:s nya storsatsning Historien om Sverige

  • SVT Play
Sofie Landgren
30 maj 2023 kl. 09:23

SVT:s största historiesatsning någonsin

I höst är det premiär för Historien om Sverige på SVT och SVT Play. Programserien består av tio delar som skildrar Sveriges historia från istiden fram till nutid och bygger på rekonstruktioner av historiska skeenden och personer.

Simon J. Berger leder Historien om Sverige
Simon J. Berger. Foto: Ulrika Malm/SVT.

Simon J. Berger leder SVT:s nya storsatsning Historien om Sverige

Under senhösten är det premiär för SVT:s storsatsning Historien om Sverige. Programserien som består av tio delar, skildrar Sveriges historia från istiden fram till våra dagar och bygger på rekonstruktioner av historiska skeenden och personer. Skådespelaren Simon J. Berger är seriens berättare och Oscarsbelönade Ludwig Göransson och med-kompositören Per Gunnar Juliusson har komponerat ledmotivet.

–  Jag har alltid varit en historienörd så för mig har det här varit ett otroligt tillfälle att komma nära den historia som har format våra liv och hela vårt samhälle. Min roll som berättare är att vara publikens guide genom historien och leda dem genom dramatiska eror och händelser som har format vårt land. Jag kan utlova en spännande och fascinerande resa genom Sveriges historia som startar på istiden och tar oss ända fram till våra dagar, berättar Simon J. Berger via ett pressmeddelande.

Kenny Starfighter – Simon J. Berger om universums mysterier
Simon J. Berger. Foto: SVT, NRK.

Ett stort maskineri för att skapa serien

Programserien Historien om Sverige är SVT:s största historiesatsning någonsin med scenerier som ger kött, blod och dramatik till de tider som skildras. Över 300 experter har hjälpt till att få berättelsen på plats och 100 av dem medverkar även i serien. Projektet samverkar med museer, bibliotek och andra kulturinstitutioner över hela landet. 

Historien om Sverige har i dagsläget inget exakt premiärdatum mer än att den kommer att visas i höst, artikeln uppdateras så fort vi fått ett datum.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL