Shetland säsong 9 – fortsätter serien med den nya huvudpersonen?

Shetland säsong 9 – fortsätter serien med den nya huvudpersonen?

  • SVT Play
Filmtopp
26 februari 2024 kl. 18:02

Det talar för en fortsättning av Shetland...

Filmtopp har tagit tempen på den populära kriminaldramat "Shetland" för att se om en säsong 9 av den brittiska serien är på gång.

Den brittiska kriminalserien "Shetland" är fortsatt ett populärt villebråd på SVT Play. Serien, som är baserad på Ann Cleeves böcker, gjorde debut i Storbritannien redan 2013 och är nu inne på sin åttonde säsong.

I den senaste säsongen har kommissarie Perez (Douglas Henshall) fått lämna plats åt en ny huvudrollsinnehavare – kommissarie Ruth Calder (Ashley Jensen). Den nya frontfiguren återvänder i serien till Shetland där hon är uppvuxen, efter att ha jobbat för London Metropolitan Police.

Med den senaste säsongens fortsatta popularitet i åtanke, har Filmtopp undersökt vilken information som finns gällande seriens framtid. Är en nionde säsong på tapeten?

Shetland säsong 9 – fortsätter serien med den nya huvudpersonen?
Foto: SVT.

Shetland säsong 9 – fortsätter serien med den nya kommissarien?

Den åttonde säsongen av Shetland har släppts på SVT Play under februari och mars 2024, efter att ha gått i mål på BBC i december 2023. Säsongen är med andra ord fortfarande väldigt ny och därför är det inte helt förvånande att BBC inte har annonserat om även en säsong 9 av Shetland kommer att bli av eller inte.

När vi utforskar chanserna för en fortsättning av Shetland finns det faktorer som talar såväl för som emot en nionde säsong.

Det som i första hand talar för ytterligare säsonger är seriens omåttliga popularitet – det är ingen slump att den rullat i tio imponerande år. Utöver det lyckades serien upprätthålla nivån trots bytet av huvudkaraktär i den nya säsongen. Det var i sin tur ett byte som är ett tydligt bevis på att BBC inte överger Shetland i första taget – inte ens när huvudkaraktären försvinner.

Något som däremot talar emot en säsong 9 är att Ashley Jensen besökte The Graham Norton Show i slutet av förra året och sa då att hon endast hade kontrakt för en säsong, och att hon personligen tog sig an säsongen som en miniserie.

I slutändan är det sannolikt – som alltid – tittarsiffrorna som avgör. De beslutsfattande makterna försöker troligtvis ha is i magen för att se hur många som håller fast vid serien efter bytet av huvudkaraktären. Det är därför rimligt att anta att ett definitivt besked kan dröja aningen längre än vanligt.

Filmtopp håller dig uppdaterad om framtiden för "Shetland".

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL