Premiär för Stjärnorna på slottet – Marcus Samuelssons gripande livshistoria

Premiär för Stjärnorna på slottet – Marcus Samuelssons gripande livshistoria

  • SVT Play
Moa  Andersson
30 december 2023 kl. 12:12

Marcus Samuelsson om det som kallas för livets resa: "Cirkeln slöts"

Marcus Samuelsson har inte levt ett lätt liv. Han föddes i en liten hydda i Etiopien, hatt tvingats utstå rasism och förlorade flera vänner och kollegor i terrorattentatet den 11 september. I premiäravsnittet av "Stjärnorna på slottet" får vi höra hans historia.

I dag är det äntligen premiär för Stjärnorna på slottet säsong 18 på SVT. Det blir starka livsberättelser, stora känslor, djupa samtal, utmaningar och en hel del skratt när stjärnorna turas om att vara värdar.

Årets stjärnor som checkar in på slottet är programledaren och artisten Sanna Nielsen, stjärnkocken Marcus Samuelsson, programledaren och journalisten Mark Levengood, OS-medaljören Pernilla Wiberg och artisten Caroline af Ugglas. För maten står den prisade kocken Frida Ronge, som är inspirerad av stjärnornas liv.

Marcus Samuelsson i Stjärnorna på slottet
Marcus Samuelsson. Foto: SVT

Marcus Samuelsson om båda föräldrarnas bortgång: "Vart ska vi ta vägen?"

Premiäravsnittet ägnas åt att lära känna kocken Marcus Samuelsson lite bättre. Han berättar om sin livsresa från Etiopien via Sverige till USA. Vi får höra honom berätta om allt som drivit honom till att bli en av världens främsta kockar, den rasism han mött genom livet och om de största av förluster, men även livets ljusaste stunder.

När terrorattentatet den 11 september i New York inträffade dog flera av Marcus vänner och kollegor. I dagens avsnitt ifrågasätter han sina livsval på djupet, men tar även med de andra stjärnorna på resan hur han tog sig vidare efter den mörka tiden.

– Min pappa gick bort i kriget mot Eritrea och mamma gick bort i tuberkulos på sjukhuset Black Lion Hospital. Så vart ska vi ta vägen? Det finns tusen av barn som bara går tillbaka ut mot gatan, men sjuksystern som tog hand om oss, hon räddade vårat liv, berättar Marcus.

Sjuksköterskan bröt mot lagen och tog hem Marcus och hans syster hem till sig, där hade de en trygg plats att vara på. Chansen att överleva både fattigdom och sjukdomar är inte stor, men både Marcus och hans syster gjorde det. De fick den stora möjligheten att komma till Sverige och bli adopterade, oddsen att det händer är inte stora, mer bestämt en på miljonen berättar Marcus. 

Marcus Samuelsson i Stjärnorna på slottet
Foto: SVT

Cirkeln slöts till slut för Marcus och hans syster

Men runt år 2000 händer det något. Marcus syster hade börjat leta efter deras biologiska pappa i Etiopien eftersom de inte riktigt hade ett svar på om han faktiskt avled i kriget eller inte. Till slut får syskonen ett brev där det stod att deras pappa fortfarande är i livet. 

– Då åker vi till Etiopien och det är en helt annan värld. Jag känner igen mig i folket, men jag kan inte ens prata språket. Så kommer vi till en by med 15, 20 hyddor och det är väldigt mycket folk, hela bygden har kommit dit. Och innan jag går av bussen så ser jag en långhårig, gråhårig man med en käpp så tänker jag direkt att det är han. Jag vet att det är han, berättar Marcus. 

De kramar om varandra och han känner in hela mötet. Sedan öppnar hans pappa en grind och där ser Marcus och hans syster en kvinna och åtta barn, vilket visar sig vara deras halvsyskon. De är i alla åldrar, från fyra till 20 år gamla och Marcus berättar att det var som att cirkeln slöts. Med sin syster fick de cirka 13 år tillsammans med sin pappa innan han gick bort. 

Mer av Marcus berörande historier i "Stjärnorna på slottet" ser du i dag, 30 december, i premiäravsnittet på SVT. Fler kommande realityhöjdpunkter kan du läsa om här.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL