Premiär för Catch-22 med George Clooney på SVT Play

Premiär för Catch-22 med George Clooney på SVT Play

  • SVT Play
Filmtopp
27 mars 2023 kl. 10:03

Flygvapnets hopplösa cirkelresonemang

På torsdag är det premiär för "Catch-22" på SVT Play. Serien baseras på Joseph Hellers hyllade roman "Moment-22" och är regisserad av George Clooney.

Dramaserien Catch-22 är baserad på Joseph Hellers hyllade bok med samma namn från 1953 och följer äventyr och missöden för en amerikansk flygskvadron i Italien under andra världskriget. Huvudrollerna spelas av Christopher Abbott, Kyle Chandler, Daniel David Stewart, George Clooney med flera. I Sverige är boken mer känd under namnet Moment-22.

När Filmtopp recenserade Catch-22 fick den högt betyg och beskrevs som en "underhållande och skrämmande åktur".

Catch-22
i Catch-22 både skådespelar George Clooney  och ansvarar för regin. Foto: Paramount

Detta handlar Catch-22 om

Kapten John Yossarian (Christopher Abbott) är stationerad på den italienska ön Pianosa som bombflygare. Han är rädd för att dö och vill bli frikallad och försöker därför att undvika att göra några fler bombflygningar genom att till exempel bli intaget på sjukhuset för en leversjukdom som han inte har.

I boken är Catch-22/Moment-22 en sektion i militärens regelverk som säger att det enda sättet att bli frikallad från militärtjänst är att vara galen. Men för att bli frikallad måste man ansöka om detta. Ansökan antas emellertid bero på att man är livrädd för kriget och då detta anses vara en sund reaktion är man alltså inte galen. Det hela blir ett cirkelresonemang, som innebär att det är omöjligt att bli frikallad.

Regisserad av George Clooney

Manus har David Michôd och Luke Davies skrivit, baserad på Joseph Hellers bok. För regin svarar George Clooney, Grant Heslov och Ellen Kuras.

Catch-22 har premiär på SVT Play torsdagen den 6 april kl. 02.00. Miniserien består av sex stycken avsnitt.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL