Catch 22

"Catch-22" (säsong 1)

  • 6 x 45 min
  • Komedi, Drama
Uppdaterad 03 december 2019 kl. 20:38 | Publicerad 27 maj 2019 kl. 18:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

"Catch-22" låter oss följa med på en både underhållande och skrämmande åktur.

Det blir allt mer intressant att se Hulus nya satsningar på originalproduktioner. Särskilt med tanke på att Disney nu praktiskt taget styr över streamingtjänsten helt och hållet. Planen verkar vara att låta Hulu bli det lite mer vuxna alternativet till streamingtjänsten Disney+, som lanseras i slutet av 2019. Miniserien "Catch-22" passar definitivt in i "nya Hulu".

  • I rollerna:
    Christopher Abbott, Kyle Chandler, George Clooney, Hugh Laurie m.fl.
Christopher Abbott som Yossarian i "Catch-22".
Christopher Abbott som Yossarian i "Catch-22". Foto: C More.

Catch-22 är en av de första nya originalproduktionerna att släppas sedan Disney gick in som majoritetsägare i Hulu. Det råder inte heller någon tvekan om att man har fått röra sig med en saftig budget. Att självaste George Clooney, efter alla dessa år på film, äntligen återvänder till tv-formatet som exekutiv producent, regissör och skådespelare är såklart också roligt.

"Catch-22" ser påkostad ut, men på ett sparsamt sätt tack vare sitt smarta manus. Trots att miniserien helt utspelas under andra världskriget och följer flygbombskaptenen Yossarian (Christopher Abbott), undviks situationer som tvingar produktionen att bygga kostsamma och fejkade krigszoner.

Ett riktigt "Catch 22".

Istället har man lagt krutet på ett underhållande och skruvat manus, som med starka dramatiska inslag påminner oss om att vi befinner oss i krig. Själva begreppet "Catch-22", som kommer från seriens litterära förlaga med samma namn, är på svenska känt som "moment 22". En situation där en person hamnar i kläm i ett cirkelresonemang.

I detta fall har en soldat rätt att ansöka om att bli hemskickad från kriget om rädslan för att dö gör en galen. Men vetskapen om att din rädsla gör dig galen, och att du försöker göra något åt saken, bevisar att du inte är galen. Därmed kommer du också att få avslag. Ett Catch-22.

Kyle Chandler som Colonel Cathcart i "Catch-22".
Kyle Chandler som Colonel Cathcart i "Catch-22". Foto: C More.

Miniserien lyckas på ett underhållande och rörande sätt förmedla känslan av att vara fullständigt fast i ett krig. Kyle Chandler, George Clooney, Hugh Laurie och framför allt Christopher Abbott levererar riktigt starka skådespelarprestationer, som alla gör det värt att ge "Catch-22" en chans.

Med sitt höga betyg är "Catch-22" en av årets bästa serier. För fler tips, se vår lista över de bästa serierna 2019.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL