Oddsen stiger för Israel i Eurovision – experter ser dem som vinnare

Kritiken efter svenskarnas röster i Eurovision – gav 12 poäng till Israel

  • SVT Play
Axel Diedrichs
Uppdaterad kl. 17:05 | Publicerad 13 maj 2024 kl. 15:05

Svenska folkets åsikter går isär

Sveriges jury gav inga poäng till Israel under "Eurovision". Det gjorde istället svenska folket som gav landet full pott under röstningen, vilket skapat stor debatt.

Israels medverkan var ett stort fokusområde under årets Eurovision då många ansåg det vara både fel och olämpligt. Både inför och under tävlingen kom det prostester både i form av burop och kupper av andra artister. Men under röstningen så gick det trots kontroverserna bra för Israel som slutade på en femte plats med 375 poäng. 

Dagen efter tävlingen blev det känt att svenska folket gav Israel stöd i tävlingen genom att ge dem fulla tolv poäng och på så vis hjälpa dem att klättra på tabellen. Efter Israel gav svenskarna flest röster till Kroatien och därefter Ukraina. Den svenska juryn gav istället noll poäng till Israel.

Kritiken efter svenskarnas röster i Eurovision – gav 12 poäng till Israel
Eden Golan. Foto: EBU.

 

Stor debatt på sociala medier

När folkets röster trillade in kom Israel och deras artist Eden Golan att få en rejäl skjuts upp mot toppen av tabellen. Att svenskarna gav Israel högst möjliga poäng har skapat stora diskussioner på sociala medier. Medan många anser låten ha både den bästa melodin och det bästa framträdandet, menar andra att det inte ska spela någon roll då de över huvud taget inte borde få ställa upp i tävlingen sett till det pågående Gazakriget.

EBU:s inställning är att Eurovision inte ska ta någon politisk ställning och att Israels medverkan i tävlingen därför är en självklarhet.

Israel slutade upp på en femte plats i Eurovision Song Contest 2024 , där det vinnande landet blev Schweiz med NEMO som då var den första ickebinära artisten att någonsin kamma hem tävlingen. 

Filmtopp ger dig de senaste nyheterna inom film och TV.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL