Klassikern Tordyveln flyger i skymningen blir tv-serie på SVT

Klassikern Tordyveln flyger i skymningen blir tv-serie på SVT

  • SVT Play
Filmtopp
30 januari 2024 kl. 15:01

Med Tomas von Brömssen, Pernilla August och Lena Endre

Maria Gripes klassiker "Tordyveln flyger i skymningen" blir tv-serie på SVT, med skådespelare som Tomas von Brömssen, Pernilla August, Lena Endre och Dag Malmberg. Inspelningsstart i maj.

Film i Väst har i dag avslöjat att den klassiska radioföljetongen Tordyveln flyger i skymningen (1976), av Maria Gripe och Kay Pollak, som sedermera blev bok av Gripe två år senare, nu adapteras till tv-serie för SVT och SVT Play, med premiär 2025. Inspelningen av den kommande serien påbörjas i maj 2024.

Stjärnspäckat i filmatiseringen av Tordyveln flyger i skymningen

Flera spännande namn är klara för vad som beskrivs som ett "spännande familjeäventyr". Film i Väst meddelar bland annat att Tomas von Brömssen, Pernilla August, Dag Malmberg och Lena Endre alla finns med som del av skådespelarensemblen. I rollerna ser vi även Hjalmar Löfmark Yilmaz, Moa Nåsander och Einar Alvarado Lönberg som de tre ungdomarna David, Annika och Jonas.

Handlingen i Tordyveln flyger i skymningen utspelar sig i den lilla staden Ringaryd i Småland under varma sommardagar och ljusa sommarnätter 1976. I fokus hittar vi David, Annika och Jonas, som dras in i ett mysterium med en  3000 år gammal egyptisk staty som har varit gömd på den gamla Selanderska gården i århundraden. Det visar sig att en förbannelse vilar över statyn och att små tillfälligheter i det förflutna får stora konsekvenser här och nu. Det blir en oförglömlig sommar med kärlek, äventyr och ett mysterium större än de någonsin kunnat föreställa sig.  

Klassikern Tordyveln flyger i skymningen blir tv-serie på SVT
Foto: Ulrika Malm / SVT.

Ditta Bongenhielm (Bonusfamiljen, Höök) och Lovisa Milles (Jordskott, Vår tid är nu) står för manuset till serien och för regin svarar den internationellt prisbelönade Atle Knudsen (Efterglöd, Zombie-Lars).

Tordyveln flyger i skymningen har engagerat mig sedan jag var 10 år och lyssnade på radioföljetongen på bilsemestern genom Sverige med familjen. Den hade sin egen atmosfär och det är något tidlöst och urnordiskt med berättelsen. Äntligen ska vi få göra den här fantastiska historien till en storslagen serie för hela familjen, säger Atle Knudsen i ett pressutskick.

Även Anna Croneman, programchef för drama på SVT, uttalar sig:

– Det är med stor glädje vi "trycker på knappen" för Tordyveln flyger i skymningen, och vi ser mycket fram emot när denna klassiker ska möta nya generationer av publik. Att projektet knutit till sig en mycket fin cast, med till exempel Tomas von Brömssen i rollen som prästen Lindroth, gör oss trygga i projektets höga kvalitet.

"Tordyveln flyger i skymningen" förväntas ha premiär på SVT och SVT Play 2025.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL