EXTRA: Eurovision-favoriten försvann inför genrepet: “Vi utreder just nu“

KLART: Tittarfavoriten diskas från Eurovision – så påverkas sändningen

  • SVT Play
Axel Diedrichs
11 maj 2024 kl. 14:05

Aldrig tidigare hänt

Under gårdagen hamnade Nederländernas artist Joost Klein i blåsväder. Nu meddelar EBU att de inte kommer låta honom uppträda i finalen av "Eurovision".

Bara timmar innan kvällens stora final ska ta plats på Malmö Arena nås vi av nyheten om att Nederländerna och Joost Klein, 26, diskas från Eurovision. Detta rapporterar Aftonbladet som tagit del av ett utlåtande av EBU. Artisten utreds nu efter anklagelser om att ha brukat våld mot en kvinnlig arbetare på produktionen. Deras motivering bakom beslutet lyder som följande: 

– Medan utredningen pågår vore det inte passande för honom att vara kvar i tävlingen.

Vidare skriver EBU att de "vidhåller en nolltolerans mot olämpligt uppförande under evenemanget" och att de är "fast beslutna om att tillhandahålla en säker och trygg arbetsmiljö för all personal" medan arbetet på tävlingen pågår. De skriver även att "Joost Kleins beteende mot en teammedlem strider mot tävlingens regler".

KLART: Tittarfavoriten diskas från Eurovision – så påverkas sändningen
Joost Klein och Nederländerna får inte medverka i "Eurovision Song Contest" 2024. Foto: EBU.

Nederländerna och Joost Klein diskas från Eurovision – så påverkas sändningen

Att en artist diskvalificeras från att medverka i Eurovision så här tätt inpå har aldrig tidigare hänt. Nu kommer flera minuter från programmet som varit dedikerade Nederländerna att behöva tas bort ur sändningen, och enligt en källa till Aftonbladet är det inget man bara gör. Ebba Adielsson som är exekutiv producent på Eurovision Song Contest skriver i ett SMS till Aftonbladet att allt fokus nu ligger på att göra en så pass bra show för tittarna som möjligt.

Tittarna behöver inte vara oroliga för att själva sändningen av kvällen ska stoppas eller påverkas avsevärt. Som vi förstår det kommer kvällen att fortsätta som planerat, men med 25 länder istället för 26. Nederländerna var på plats nummer fem i Eurovisions startordning där Sverige är först ut.

  • Alla bidag kommer att få behålla sitt startnummer.
  • EBU uppmanar tittarna att inte försöka rösta på Nederländerna. De kommer att blockera linjen.
  • EBU vill inte göra livet svårare för sig än vad det redan är – Nederländerna kommer att få rösta i tävlingen.

"Eurovision" 2024 börjar med sin förfest klockan 20:00 på SVT1 och SVT Play.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL