Kjell Bergqvist och Skarsgård i nya julkalendern 2023 – här är Trolltider

Kjell Bergqvist och Skarsgård i julkalendern 2023 – här är nya Trolltider

  • SVT Play
Filmtopp
Uppdaterad 05 december 2023 kl. 18:12 | Publicerad 03 mars 2023 kl. 07:03

Nytagning på 70-talsklassiker

SVT presenterar i dag nya julkalendern 2023, som blir en remake på "Trolltider", klassikern från 1979. På rollistan finns Kjell Bergqvist och Ossian Skarsgård.

Nu vet vi hur den nya julkalendern 2023 kommer att se ut. Det blir en nytagning på Trolltider, en tidigare julkalender som visades på SVT år 1979. I Trolltider – Legenden om Bergatrollet ser vi guldbaggevinnaren Kjell Bergqvist tillsammans med Nour El-Refai Ossian Skarsgård, Malte Gårdinger och flera. 

Trolltider är än i dag en av de mest kända julkalendrarna som visats i Sverige, och handlar om de små varelser som bor runtomkring oss som vi enkelt att missförstå för att vara en skogsmus eller en vessla på väg in i sitt bo...

Kjell Bergqvist och Skarsgård i nya julkalendern 2023 – här är Trolltider
Foto: SVT.

Allt om nya julkalendern 2023 – Trolltider – Legenden om Bergatrollet

Trots att publiken får en ny version på denna odödliga klassiker återser de karaktärer från originalet. Fen Dorabella, den sura häxan Mara, den plikttrogna vätten, den grinige maktmästaren Gorm och trollet Kotte kommer alla att synas till i nya Trolltider

Så här säger regissören Lisa Farzaneh till TT:

– Vi tar minnet av gamla Trolltider och översätter det till i dag. Det blir en ny historia men mer spännande. Sunes jul ska möta Sagan om ringen, fast det ska passa för hela familjen.

I dagens pressutskick beskrivs nya Trolltider som en blandningen mellan Sunes jul och Sagan om Ringen. Berättelsen sägs ta avstamp i en gammal legend där Bergatrollet härskade över Norden tills dess att han en dag blev överrumplad av trollen, feerna, häxorna och människorna som med en magisk sten lyckades få honom att somna... tills dess att någon hittar stenen och bryter besvärjelsen som håller Bergatrollet i sin sömn. Således inleds en brådskande jakt för människan Saga och trollet Love för att hitta stenen innan den härskaren vaknar och tar över världen på nytt. 

De två huvudkaraktärerna Saga och Love spelas av Matilda Gross och Ossian Skarsgård, som är son till Stellan Skarsgård. Kjell Bergqvist spelar trollet Gorm. I dag, onsdagen den 1 november, har vi även fått veta att Henrik Dorsin dyker upp i Trolltider.

Nu inleds inspelningen av Trolltider – årets julkalender 2023

I dag är det inspelningsstart för den nya julkalendern i en studio vi hittar i Vårby gård utanför Stockholm. Där har man arbetat flitigt för att bygga upp en värld som osar av fantasi. Inspelningen kommer att pågå i hela tio veckor. 

– Jag har alltid sett julkalendern och den är alltid cool. Den här julen blir det speciellt när man ser sig själv. Det är så kul att vara i den här miljön, säger Ossian Skarsgård till TT.

Originalet Trolltider var så pass uppskattad att den sändes i repris under åren 1985 och 1995. Nu får svenska folket invänta julen och se ifall succén blir ett faktum även för nya Trolltider – ledenden om Bergatrollet som i vanlig ordning har premiär den 1 december på SVT1 och SVT Play.

Du som vill ladda upp med originalet kan streama Trolltider på SVT Play.

NÄSTA ARTIKEL