Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Julen på SVT 2022 – detta ska du se

Julen på SVT 2022 – detta ska du se

 • SVT Play
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
15 november 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
15 november 2022

Hur du firar julen med svensk television

Snart är det äntligen dags för julen på SVT 2022 som har mycket att erbjuda tittarna. I den här artikeln kartlägger vi höjdpunkterna – detta ska du se!

Julen på SVT 2022 blir späckad med program, serier och specialer för svenska folket att ta del av, från uppesittarkvällen till juldagen. Det blir tajt att kunna se precis allt, därför hjälper vi dig med överblicken så att du enklare kan bestämma hur du ska maximera julen.

Julen på SVT 2022 – detta ska du se
Årets Julkalender. Foto: SVT.

Julkalendern 2022 på SVT – Kronprinsen som försvann

Det är en spännande julkalender som väntar oss i år. Den här gången får vi följa en vintersaga som utspelar sig under 1700-talet. Berättelsen handlar om den unge kronprinsen Carl Wilhelm som måste fly från det kungliga slottet när hans mamma drottningen försvinner. Han träffar då en fattig flicka vid namn Hilda som kommer att hjälpa honom till att anta en falsk identitet som barnhuspojke. 

För dig som inte får nog av julkalendrar och vill se en i liknande stuk kan vi rekommendera Norges satsning Kristianias magiska tivoliteater som har funnits att streama på SVT Play sedan den första november.

Julen på SVT 2022 – detta ska du se
Markus Granseth. Foto: SVT.

Julkalendern 2022: Lucköppning

Barnens julvärd är i år Markus Granseth som kommer att guida barnen i årets lucköppning till årets julkalender Kronprinsen som försvann. På fredagar, lördagar och söndagar blir det också "Julköket" med kända gäster. En december fylld med mycket skratt, mys och värme.

Årets uppesittarkväll 

Vanligtvis är uppesittarkvällen den 23 december heligt förknippad med Bingolotto TV4. Men i år är uppesittarkvällen en fredag, vilket är då som På spåret sänds. Kan vi förvänta oss att julen på SVT 2022 ger oss en special stark nog att stjäla åtminstone delar av Bingons rampljus? Det skulle vi tro. 

Men skulle du vilja ägna dig åt den traditionella uppesittarkvällen med bingobrickor i mängder, så är hålltiderna som följande: 

 • 19.30: Bingolottos uppesittarkväll börjar
 • 19.55: Ettans bingo
 • 20.35: Tvåns bingo
 • 21.10: Treans bingo
 • 22.20: Fyrans bingo
 • 23.05: Femmans bingo

Julspecial – Bäst i test

Det blir en julspecial i Bäst i test 2022. Då bjuder Babben Larsson och David Sundin på exklusiva tester, traditionsenliga tillbakablickar och en introduktion till den nya säsongens panel. Vem hittar en satsumas i julstrumpan först? Vem kan få iväg julmusten längst? Och vem vinner den hemliga julklappen?

Julen på SVT 2022 – detta ska du se
Babben Larsson är ett av ansiktena för julen på SVT 2022. Foto: SVT.

Julvärd 2022

Babben Larsson är årets julvärd som har fått hedersuppdraget att tända ljuset och presentera SVT1:s TV-tablå under självaste julafton. Larsson, som nu fyllt hela 66 år, är född på Gotland men bor sedan lång tid tillbaka i Stockholm. Hon har en bakgrund inom teater, standup och har varit programledare för inte minst programserien Bäst i test på SVT som har blivit lite av svenska folkets favoritserie. Förmodligen kommer hon att gå bra ihop med tittarna.

Vidare gällande självaste julafton, så kommer Kalle Anka och hans vänner att sändas på julafton med starttid klockan 15:05 på SVT1. Har du inte möjlighet att se den traditionella sändningen just då kan du glädja dig åt att den även kommer att finnas tillgänglig på SVT Play.

Fler traditionella höjdpunkter på julafton:

 • Kan du vissla Johanna? (klockan 16:05)
 • Karl-Bertin Jonssons julafton (klockan 19:05)
Äntligen är julspecialen i år
Foto: SVT.

Äntligen! – en julspecial att fira julen på SVT 2022 med

På juldagen får vi ta del av en julspecial vid namn Äntligen! i vilken vi ser Johan Ulveson, Suzanne Reuter, Ulla Skoog, Lena Endre, Peter Dalle och Claes Månsson. Den beskrivs som en dråplig komedi, och tar vid fem dagar innan hela världen ska få veta att Jacob Widman är årets Nobelpristagare i ekonomi.  Det finns bara ett problem. Han är död.  I specialen berörs teman som djup vänskap, livets obarmhärtiga ändlighet och att – bokstavligen – gå över lik för ett Nobelpris.

Avslutningsvis, om du läser du den här artikeln i november, eller för den sakens skulle är sen på bollen, vill vi lyfta fram det nya programmet Fixarjulen. Det leds av Malin Olsson som tillsammans med sin familj ordnar årets julpyssel med pyntande, bakning och allt vad det innebär redan en månad innan julen faktiskt träder i kraft. Detta för att man då ska få ett försprång i att komma i stämning, men också för att bara kunna luta sig bakåt och njuta av årets mysigaste högtid. Programmet är fyllt med tips på hur du där hemma gör det bästa av julen.

Fanny och Alexander på SVT Play i jul
Foto: Sandrew Film & Teater.

Filmer på SVT Play julen 2022

I år kommer det att finnas en mängd olika filmer att kunna ta del av i utbudet på SVT Play runt julen. Speciellt i år är att det görs en satsning på den berömde fotografen Sven Nykvists filmer, detta på grund av att han skulle ha fyllt 100 år. Bland annat kommer du att kunna streama Sömnlös i Seattle och Ingmar Bergmans stora klassiker Fanny och Alexander

Fler filmer på SVT Play under julen: 

 • The Wife
 • The Big Short
 • Wanda
 • Beast
 • Mamma
 • Winter's Bone
 • Love Actually
 • Promised Land
 • The Queen
 • Helan & Halvan

Eftersom att hela körschemat för julen ännu inte är släppt kommer vi att uppdatera artikeln allt eftersom med mer information.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL