Ingmar Bergmans Trolösa blir SVT-serie: "En jävla fylleidé”

Ingmar Bergmans Trolösa blir SVT-serie: "En jävla fylleidé”

  • SVT Play
Filmtopp
02 juli 2022 kl. 14:07

Tomas Alfredson står för regin

Under Bergmanveckan på Fårö berättar SVT att de gör en TV-serie baserad på Ingmar Bergmans manus "Trolösa". Manuset har tidigare filmatiserats av Liv Ullmann.

Just nu pågår den årliga Bergmanveckan där den svenske regissörens filmer visas och diskuteras. I dag berättade SVT att de har planer på att göra en TV-serie av Ingmar Bergmans Trolösa, som tidigare blev en kritikerhyllad långfilm i regi av Liv Ullmann.

Den nya serien ska bestå av sex stycken avsnitt och regisseras av ingen mindre än Tomas Alfredson. Manuset skrivs av prisade norska Sara Johnsen (22 juli, Vinterkyss).

Passion och kärlek i erotiskt triangeldrama

Trolösa ska bli en dramaserie på sex avsnitt á 45 minuter, som utforskar förhållandet mellan passion och kärlek genom ett erotiskt triangeldrama. David blir kär i sin bästa vän Markus fru, den vackra Marianne. Davids och Mariannes kärleksrelation får smärtsamma konsekvenser för två familjer. Karaktärerna drivs av lust, svartsjuka, svek och kärlek.

– Att få sammanföra två så starka och egensinniga upphovspersoner som Sara Johnsen och Tomas Alfredson, med en unik och samtidigt tidlös text av Ingmar Bergman är inte bara oerhört spännande utan också ett exempel på en typ av ambitiösa projekt som vi på SVT Drama, och Public Service generellt, kommer att behöva värna framgent, säger Anna Croneman, programchef för drama på SVT.

Bergman: "Riktigt skitbegåvat"

Tomas Alfredson säger följande:

– Någon gång under vintern 2001 hörde jag av mig till Ingmar Bergman och frågade om jag kunde få göra en nytolkning av hans berättelse Trolösa. Han tyckte att det lät som "en jävla fylle-idé". Men ju längre vi pratade om saken, tyckte han att det lät både "ruskigt spännande" och "riktigt skitbegåvat".

Han fortsätter:

– Det blev inget den gången, men nu efter tjugo års idisslande har det äntligen blivit dags att göra en televisering i sex avsnitt för Sveriges Television av Ingmar Bergmans omskakande triangeldrama i svart och rött. Jag har svårt att se att jag någonsin stått inför en större uppgift och lovar att jag ska lyfta på hatten för det som varit och kavla upp ärmarna för det som ska bli.

– Det känns som om vi gör tidernas bästa karaktärsdrivna tv-drama, med begäret i huvudrollen, säger Sara Johnsen.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL